S-Pankki säilyttää tunnuslukutaulukot, lisävahvistukseksi tekstiviesti – uusi maksupalvelulaki tulee voimaan syyskuussa

Aiemmin kesällä Danske Bank kertoi luopuvansa tunnuslukulistoista. Myös Nordea luopuu listoista lain voimaantuloon mennessä.

S-Pankin lisäksi tunnuslukukortit säilyvät edelleen toisena tunnistautumisvaihtoehtona OP-ryhmän pankkipalveluissa. Kuva: Sami Takkinen / Yle

Tunnuslukutaulukoiden käyttö jatkuu S-Pankissa myös sen jälkeen, kun uusi maksupalvelulaki tulee voimaan syyskuussa, kertoo pankki tiedotteessaan. Lisävahvistukseksi tunnuslukulistan rinnalle otetaan tekstiviesti.

S-Pankin asiakkaat voivat jatkossakin kirjautua pankkitunnuksia vaativiin palveluihin joko S-mobiilin tai tunnuslukutaulukon, käyttäjätunnuksen ja salasanan avulla, pankki kertoo.

Useat pankit ovat luopuneet viime aikoina tunnuslukukorteistaan ja siirtyneet mobiilitunnistautumisen käyttöön. Muutoksen taustalla on syyskuun puolivälissä voimaantuleva EU:n maksupalveludirektiivi, joka pyrkii lisäämään maksamisen turvallisuutta.

Aiemmin kesällä Danske Bank kertoi luopuvansa tunnuslukulistoista. Myös Nordea luopuu listoista lain voimaantuloon mennessä. Molemmat pankit ottavat lisäksi käyttöön tunnuslukulaitteen, joka on tarkoitettu erityisesti niille, jotka eivät käytä älypuhelinta.

S-Pankin lisäksi tunnuslukukortit säilyvät edelleen toisena tunnistautumisvaihtoehtona OP-ryhmän pankkipalveluissa.

Pankeilta vaaditaan vahvaa tunnistamista

Finanssivalvonta linjasi kesäkuussa, että painettujen tunnuslukulistojen käyttöä voidaan jatkaa. Käytön jatkamisen ehtona kuitenkin on, että käyttöön yhdistetään vahvistuselementtejä vahvan tunnistamisen periaatteiden mukaisesti.

Tunnuslukulistat ovat olleet yleisesti käytössä pankeilla Suomessa. Finanssivalvonnan mukaan tunnuslukulistat ovat helposti kopioitavissa, minkä vuoksi ne eivät nykymuodossa käytettynä täytä uuden eurooppalaisen sääntelyn turvallisuusvaatimuksia.

Paitsi pankin omiin palveluihin, käytetään tunnistautumista myös lukuisiin muihin palveluihin ja verkkokauppoihin. Muun muassa viranomaisten tarjoamiin palveluihin kirjautuminen vaatii tunnistautumisen.

Lue lisää: