1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Seinäjoen Energia

Harva pohjalaiskuluttaja vaatii sähköyhtiöltään vihreää vaihtoehtoa

Tavallisen kerrostaloasukkaan vuotuinen sähkölasku kasvaisi vihreällä vaihtoehdolla vain muutaman euron vuodessa.

Seinäjoen Energia
Tuulivoimala
Tuulisähkön osuus Vaasan Sähkön myymästä sähköstä oli viime vuonna 11 prosenttia.Mirva Ekman / Yle

Vihreän energian kysyntä on vielä vähäistä Pohjanmaan ja Etelä-Pohjanmaan suurimmissa sähköyhtiöissä. Vaasan Sähkö ja Seinäjoen Energia myyvät esimerkiksi tuuli- ja vesivoimalla tuotettua sähköä. Niiden myynti on ollut maltillisessa kasvussa, mutta vihreää vaihtoehtoa vaatii vielä harva kuluttuja.

Seinäjoen Energian asiakkaista kolme prosenttia ostaa vihreää sähköä, Vaasan Sähkön asiakkaista reilu prosentti.

Seinäjoen Energia myy tällä hetkellä vihreää sähköä enimmäkseen yrityksille ja muille sähköyhtiöille. Yhtiön mukaan se on toistaiseksi kannattavampaa kuin suoraan kuluttajalle myyminen.

Kuluttajalle myymisestä voi kuitenkin tulla nykyistä kannattavampaa lähiaikoina, jos vihreän sähkön kysyntä kasvaa. Tavallisen kerrostaloasukkaan vuotuinen sähkölasku kasvaisi yhtiöiden mukaan vain muutamalla eurolla vuodessa, jos he valitsisivat vihreän vaihtoehdon.

Vaasan Sähkö käyttää osittain tuulisähköä myös tavallisen sähkösopimuksen mukaisessa tuotteessaan. Tuulisähkön osuus yhtiön myymästä sähköstä oli viime vuonna 11 prosenttia.

Yhtiöt keräävät vihreitä pisteitä

Käytännössä vihreän sähkön asiakkaan sähkö on peräisin eri tuotantotavoista. Sähköyhtiöiden on kuitenkin tuotettava vihreää sähköä sen verran, mitä siitä maksavat asiakkaat kuluttavat. Tämän vuoksi sähköyhtiöt käyvät keskenään kauppaa muun muassa tuulisähköstä.

Vesisähköä ostetaan myös ulkomailta esimerkiksi Ruotsista ja Norjasta.

Monet yritykset taas, muutkin kuin sähköyhtiöt, ostavat vihreää sähköä imagollisista syistä.