Lämmin sää vaikeuttaa karhun metsästystä – otso löytyy muualta kuin perinteiseltä mustikkapaikaltaan

Etelä-Savossa on kaadettu alkaneella karhunmetsästyskaudella kymmenen karhua.

Karhunmetsästys
Harmaakarhu
Risto Salovaara/Yle

Lämmin sää on vaikeuttanut karhun metsästystä. Esimerkiksi karhua ajaville koirille on järjestetty varakoiria ja juomavettä on kannettu mukana maastossa.

– Vettä pitää olla mukana niin ajaville koirille kuin metsästäjille. Koiran työskentelyaikaa kannattaa rajoittaa kelin mukaan, ja tämänhän vastuulliset metsästäjät tietävätkin, toteaa Etelä-Savon riistasuunnittelija Ohto Salo.

Karhujen löytymisessäkin on tänä syksynä omat haasteensa, kun mustikkasato on heikko ja kauran kypsyminen vielä vaiheessa.

– Mustikkaa kun on niin vähän, niin karhut eivät niillä perinteisillä paikoilla ole. Jossain siellä mustikkapaikkojen lähettyvillä niitä kuitenkin on, kertoo Salo.

Etelä-Savossa on kaadettu alkaneella karhunmetsästyskaudella kymmenen karhua. Maakunnassa on on vielä jäljellä 30 kannanhoidollista poikkeuslupaa karhun metsästykseen.

Poikkeuslupia on suunnattu viime vuotta enemmän maakunnan itäosiin lisääntyneiden karhuhavaintojen ja karhuvahinkojen myötä. Karhujen metsästysaika jatkuu lokakuun loppuun saakka.