Kainuun opettajien työhyvinvointi mallillaan – "Raamit pitää olla kunnossa"

Kainuussa on investoitu kouluihin miljoonia, jotta opetustyön raamit pysyisivät kunnossa.

opettajat
Opettaja opastaa oppilaita koulussa.
Opettajan työssä pitää olla raamit kunnossa, että voi rauhassa keskittyä itse työhön, eli opetukseen. (Kuvituskuva)Matti Myller / Yle

Opettajien ammattijärjestö OAJ on jalkautunut tienpäälle nyt yhdeksännen kerran. Kuusi paikkakuntaa käsittävä kiertue alkoi eilen Kajaanista. Kiertueella paneudutaan opettajien työssä kokemiin haasteisiin, joilla on vaikutuksia opetukseen ja sitä kautta myös oppilaisiin.

OAJ:n puheenjohtajan Olli Luukkaisen mukaan valtakunnallisesti työhyvinvoinnilliset asiat nousevat esiin jatkuvasti.

– Työhyvinvointi on heikkenemässä ja haluamme ehdottomasti selvittää, mistä on kysymys. Yhdellä teemavuodella asiaa ei ratkaista, mutta liikkeelle pitää lähteä, Luukkainen sanoo.

Kajaanin tilanne sen sijaan tuntuu olevan parempi.

– Mielestäni Kajaanissa on kohtuullisen hyvä tilanne. Tietenkin yksittäisten opettajien kohdalla tulee tapauksia, joihin pitää keksiä ratkaisuja, mutta mitään hengenhätää ei ole, OAJ:n Kainuun puheenjohtaja Teija Jääskeläinen sanoo.

Toisaalta, joissakin maakunnan kouluissa on raskaamman sarjan huolen aiheita, kuten sisäilmaongelmia.

– Onneksi maakunnassa on investoitu kouluihin viimevuosina miljoonia. Töitä riittää vielä, mutta toimenpiteisiin on ryhdytty, aluesimies Heikki Kallunki sanoo.

Kuntien investoinnit ja ammattijärjestön työ yhdessä tähtäävät siihen, että opettajien työ olisi mielekästä.

– Opettajan pitää pystyä tekemään sitä perustyötä, ja sen takia raamit pitää olla kunnossa. Nämä asiat sitten riippuvat paljon siitä, miten kunnilla on taloudellisia voimavaroja. Halusta se ei varmasti ole kiinni, Kallunki sanoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)