Ihmisoikeusjärjestö: Nigerialaiset pakkoprostituution uhrit joutuvat usein kuukausiksi lukkojen taakse palattuaan kotimaahansa

Human Rights Watchin raportissa todetaan, että Nigerian pitäisi tehdä enemmän palaajien kuntouttamiseksi.

Nigeria
Grace ulkona
Yle haastatteli Suomesta käännytettyä Graceä Nigerian Benin Cityssä Ulkolinja-dokumenttia varten.Antti Kuronen / Yle

Euroopassa ihmiskauppaan pakotetut naiset ja tytöt joutuvat entistä huonompiin oloihin palattuaan Nigeriaan, kertoo ihmisoikeusjärjestö Human Rights Watch (siirryt toiseen palveluun) tuoreessa raportissaan.

Julkisuudessa on keskusteltu viime vuosina paljon nigerialaisnaisten kokemista kärsimyksistä Euroopan maissa ja Libyassa. HRW:n raportista käy ilmi, että monet naiset ja tytöt elävät orjuutta muistuttavissa olosuhteissa myös Nigeriassa.

– Järkytyimme, kun löysimme traumatisoituneita ihmiskaupasta selviytyneitä lukittuina porttien takaa, vailla mahdollisuutta olla yhteydessä perheisiinsä, kuvailee naisten oikeuksien tutkija Agnes Odhiambo Human Rights Watchin tiedotteessa.

Nigerian hallitus on sulkenut monia ihmiskaupasta selviytyneitä heidän tahtonsa vastaisesti turvataloihin, joista heitä ei päästetä ulos kuukausiin. Naisia ja tyttöjä ei yleisesti myöskään otettu mukaan heitä itseään koskevaan päätöksentekoon.

– Siitä lähtien, kun tulin tänne, olen vain syönyt ja nukkunut. Syönyt ja nukkunut. Minulle ei ole kerrottu, milloin pääsen kotiin, 18-vuotias Ebunoluwa kertoo oloistaan lagosilaisessa turvatalossa HRW:n raportissa (siirryt toiseen palveluun).

Häpeää ja nöyryyttämistä kotona

Euroopasta kotiin palaaviin naisiin ja tyttöihin kohdistuu syyllistämistä ja nöyryyttämistä omassa yhteisössään.

– Isäni ajoi minut pois kotoa, ja menin asumaan tätini luo. Isä sanoi, etten voi pysyä hänen kattonsa alla, kun en kerran halunnut mennä ansaitsemaan rahaa ulkomailla, sanoo Italiassa ihmiskauppaan pakotettu nainen Akuada raportissa.

Yksi raporttia varten haastateltu nainen puolestaan sanoi, että pelkää joutumista naurunalaiseksi prostituution takia, jos hän hakeutuu terapiaan.

Raportissa todetaankin, että Nigerian hallituksen kannattaisi turvatalojen ohella järjestää palaajille toimivia sosiaalipalveluja. Niissä heitä voitaisiin kuntouttaa ja sopeuttaa takaisin yhteisöönsä.

Human Rights Watch haastatteli raporttiinsa 76:tta ihmiskaupasta selviytynyttä.

Pakkoprostituutioon joutuneiden nigerialaisnaisten ja -tyttöjen tarkkaa määrää ei tiedetä. Euroopassa ihmiskauppaan pakotetuista suuri osa on Nigeriasta ja heistä moni eteläisestä Edon osavaltiosta. Ylen Ulkolinja-dokumentti Naiskaupan ytimessä käsittelee aihetta laajasti.

Lisää aiheesta:

Yle ihmiskaupan alkulähteillä Nigeriassa: Madame lupasi unelmatöitä Euroopasta ja Rejoice uskoi, mutta todellisuus oli seksityötä Italian kaduilla

Pakkoprostituution uhri Itohan Okundaye joutuu lapsensa kanssa takaisin Italiaan – ihmiskaupan valvoja kyseenalaistaa Suomen viranomaisten palautuspäätökset

Afrikassa käydään "modernia orjakauppaa" – ugandalainen Shamim luuli lähtevänsä kotiapulaiseksi, mutta joutuikin Dubaihin myymään seksiä