1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. sisäilmaongelmat

Lahden konserttitalo käyttökieltoon? – Konservatoriossa epäillään vakavaa sisäilmaongelma

Korvaavien tilojen etsiminen reilulle tuhannelle musiikin opiskelijalle olisi hankalaa.

sisäilmaongelmat
Lahden Konserttitalo
Konserttitalon saneeuraus valmistui vuoden 2016 alussa. Talon käytttäjät ovat oirelleet keväästä saakka.Sini Ojanperä / Yle

Lahden konservatoriossa on sisäilmaongelmia. Kuntotutkimuksessa konservatorista on löytynyt terveydelle haitallisia mikrobikasvustoja.

Haitallisia yhdisteitä on joissain seinä- ja välipohjarakenteissa.

Rehtori Eero Pulkkisen mukaan konservatorion ilmanlaatua on pyritty kohentamaan kevään ja kesän aikana muun muassa ilmanvaihtokanavien puhdistuksella ja perusteellisella siivouksella.

– Näillä toimilla olemme halunneet varmistaa sen, ettei remontin aikainen rakennuspöly vaikuta enää sisäilmaan, kertoo Pulkkinen.

Lisätutkimusten tulokset valmistuvat ensi kuun lopussa

Ympäristöterveysviranomaiset aikovat esittää, että konservatorion tilat asetetaan käyttökieltoon kunnes haitallisista yhdisteistä on päästy eroon. Rakennus- ja ympäristölupalautakunnassa asia on esillä syyskuun 10. päivä.

Laajempi, koko kiinteistön kattava sisäilmatutkimus on kesken, mutta merkkejä isommista rakenteellisista korjaustarpeista ei ole kiinteistön omistajan selvityksissä löytynyt.

– Tässä on mielenkiintoinen aikatauluongelma, sillä tuoreimmat tutkimustulokset valmistuvat 30.9. ja niillä voi olla ratkaiseva merkitys siihen, asetetaanko tiloja käyttökieltoon, huomauttaa Pulkkinen.

Konservatoriolle esitys käyttökiellosta olisi karvas yllätys. Korvaavien tilojen järjestäminen olisi vaikeaa, sillä oppilaita konservatoriossa on noin 1 100 ja opetushenkilöstöä sekä hallinnon työntekijöitä runsaat 70.

Muutto väistötiloihin olisi mittava projekti

Konservatorion kiinteistön omistaa Yleisradion Eläkesäätiö, jolta Lahden kaupunki on vuokrannut käyttöönsä tiloja.

Yleisradion Eläkesäätiön mukaan Lahden konservatorion asettamien käyttökieltoon olisi täysin tarpeetonta.

Konservatoriossa ei ole mikrobivaurioita, vaan sisäilmassa on ollut puhdistamattomista ilmanvaihtokanavista ja siivouksesta johtuvia pölyongelmia, sanoo Yleisradion Eläkesäätiön kiinteistösijoituspäällikkö Jarkko Juutinen.

– Olemme näheet, millainen projekti tämänkokoisen laitoksen muuttaminen väistötiloihin on, emmekä haluaisi ryhtyä siihen ilman riittäviä perusteita. Toisaalta työntekijöiden ja opiskelijoiden terveydesta huolehtiminen on ensiarvoisen tärkeää, joten odotamme tutkimustuloksia suurella mielenkiinnolla, sanoo Pulkkinen.

Otsikkoa muutettu 29.8.2019 klo 15:09 epäilyksi vakavasta sisäilmaongelmasta.

Lue seuraavaksi