1. yle.fi
  2. Uutiset

Savonlinnan kaupunginjohtaja esittää Sosterin ulkoistustoimien keskeyttämistä

Keskiviikkona pääministeri Antti Rinne (sd.) toppuutteli erikoissairaanhoidon ulkoistamissuunnitelmia.

Savonlinna
Sosterin kyltti Savonlinnan keskussairaalalla.
Esa Huuhko / Yle

Savonlinnan kaupunginjohtaja Janne Laine kertoo esittävänsä Itä-Savon sairaanhoitopiiri Sosterin erikoissairaanhoidon ulkoistamistoimien keskeyttämistä. Keskiviikkona kaupungissa vieraili pääministeri Antti Rinne (sd.), joka toppuutteli ulkoistusintoa.

Laine tekee keskeyttämisesityksen kaupunginhallitukselle tänään.

– Esitän, että tulemme muuttamaan ja antamaan toimintaohjeen siten, että ulkoistamisen valmistelu keskeytetään eikä sitä viedä eteenpäin.

Pääministeri Antti Rinne lupasi Savonlinnalle erillisen tukipaketin hallitusohjelman julkistamistilaisuudessa kesäkuun alussa. Rinne kertoi eilen Sosterin ulkoistamissuunnitelmien vaikuttavan tukipaketin sisältöön.

Rinteen hallitus päättää Savonlinnalle luvatusta tukipaketista syyskuun puolivälin budjettiriihessä. Savonlinnan päättäjiltä vaaditaan pikaisia vastauksia Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuuden suhteen. Kaupunginjohtaja Laine sanoo antaneensa vastauksensa jo eilen.

Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo, että jatkosta on sovittu perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiurun ja kunta- ja omistajaohjausministeri Sirpa Paateron eilisellä vierailulla Savonlinnan keskussairaalassa. Peitsaron mukaan yksityiskohdat julkaistaan myöhemmin. Sosterilla on ensi keskiviikkona ylimääräinen hallituksen kokous.

Keskeistä turvata Savonlinnan keskussairaalan palvelut

Savonlinnan keskussairaalan palvelujen turvaaminen on keskeinen osa tukipaketin kokonaisratkaisua. Savonlinnassa luotetaan nyt hallituksen ohjaukseen siinä, että keskussairaalan palvelutaso säilyy.

– Luotamme siihen, että hallitus tekee tähän terveydenhuoltolakiin ja keskittämisasetukseen liittyvät lainsäädännölliset muutokset sekä käyttää ohjauksellisia keinoja, jotta Savonlinnassa keskussairaalan palvelut turvataan, Janne Laine toteaa.

– Kun edellinen hallitus ei halunnut tätä käyttää, niin meidän oli lähdettävä viemään tätä public-private -ulkoistamismallia eteenpäin.

Laine sanoo, että keskeistä on pystyä säilyttämään Savonlinnassa anestesiologian, sisätautien ja kirurgian ympärivuorokautinen päivystys.

– Se mahdollistaa myös näiden erikoissairaanhoidon palvelujen, työpaikkojen ja opiskelijoiden harjoittelupaikkojen säilymisen.

Sosterin yhteistyöselvitys Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa etenee

Sosteri käynnisti kesäkuussa yhteistyöselvityksen Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kanssa. Selvityksen alla on, voisivatko Sosterin jäsenkunnat liittyä erikoissairaanhoidon osalta Pohjois-Savon sairaanhoitopiiriin. Sosterin kuntayhtymäjohtaja Panu Peitsaro sanoo yhteistyöselvityksen edenneen hyvin.

–Tähän keskitetään nyt kaikki voima. Toivomme sosiaali- ja terveysministeriön osallistuvan selvitykseen.

Peitsaron mielestä Savonlinnan keskussairaalan tulevaisuudelle on löydettävissä hyviä ratkaisuja.

– Uskon, että jos kaikki saadaan nyt tällä poliittisella ja valtioneuvoston tuella lopulta maaliin, niin käytännössä palvelut tulevat jatkumaan lähestulkoon entisellään.

Lue seuraavaksi