1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kuopio

Kuopiossa selvitetään vanhempien näkemyksiä koululaisten työ- ja loma-aikoihin – "Kysely ei vaikuta syys- ja talvilomien ajankohtiin"

Kysely on lähetetty oppilaitosten Wilma-viestijärjestelmän kautta.

Kuopio
Läheltä
Yle

Kuopion peruskouluissa ja lukioissa selvitetään parhaillaan opiskelijoiden, huoltajien ja koulujen henkilöstön näkemyksiä lukuvuoden 2020–21 työ- ja vapaapäivistä.

Opetusjohtaja Leena Auvisen mukaan kysely on normaalia toiminnan järjestämiseen liittyvää kuulemista.

– Kysely mahdollistaa näkökulmien huomioon ottamisen niiltä tahoilta, joihin asia ensisijaisesti vaikuttaa, Auvinen kertoo.

Auvisen mukaan kysymys on esimerkiksi koulutyön aloittamispäivistä ja joululoman pituudesta.

– Syys- ja talvilomien ajankohtiin tämä kysely ei vaikuta.

Kysely on lähetetty oppilaitosten Wilma-viestijärjestelmän kautta. Vastausaika päättyy 9. syyskuuta.

Lukuvuoden työ- ja vapaapäivistä päättää kasvun ja oppimisen lautakunta, joka käsittelee asiaa syyskuussa. Odotettavissa on, että pienten lasten vanhemmat haluaisivat loman painottuvan enemmän kesään, jolloin lasten hoito on helpommin järjestettävissä, verrattuna uudenvuoden tienooseen, jolloin vanhempien on hankalampaa saada riittävästi vapaata.

Isommat lapset taas pärjäävät paremmin itsekseen kotona ja heille toivotaan yleensä pidempää joululomaa myös siksi, että koulutyön kuormittavuus nousee iän myötä.

Selvityksen vaikutuksia loma-aikoihin seurataan myös Kuopion naapurikunnissa. Esimerkiksi Siilinjärvellä pyritään siihen, että koulujen työpäivät olisivat lähellä Kuopion aikatauluja. Joillakin perheillä tämä voi helpottaa perheen arkea, jos vanhin lapsi on lukiossa Kuopiossa ja nuorin Siilinjärvellä perusopetuksessa.

Lue seuraavaksi