1. yle.fi
  2. Uutiset

Syyttäjä: Kaksikko tilasi Ebaysta tulosteita maalaustaiteen mestarien teoksista ja kauppasi niitä tuhansilla euroilla "uskonnollisissa ympäristöissä"

Syytteiden mukaan tulosteiden joukossa oli muun muassa Pablo Picasson töitä.

väärentäminen
Taideteos
Pariskunnan kerrotaan kaupitelleen muun muassa Pablo Picasson mustesuihkutulosteita aitoina vedoksina eteenpäin yrityksensä nimissä. Kuvan Picasson maalaus ei liity tapaukseen.Toni Pitkänen / Yle

Mies ja nainen tilasivat nettikaupasta tulosteita mestarimaalarien koevedoksista ja kauppasivat niitä tuhansien eurojen hintaan pahaa-aavistamattomille asiakkaille, syyttäjä sanoo. Laajan väärennys- ja petosjutun käsittely alkoi torstaina Pohjois-Savon käräjäoikeudessa.

Syytteiden mukaan mies osti Ebay-nettikaupasta mustesuihkutulosteita Pablo Picasson, Henri Matissen ja Marc Chagallin koevedoksista. Sen jälkeen tauluyritystä pyörittänyt nainen myi tulosteet aitoina vedoksina eteenpäin yrityksensä nimissä. Kauppoja hierottiin uskonnollisiin ympäristöihin sijoittuneissa myyntinäyttelyissä, joissa mies toimi yhteyshenkilönä, syytteissä sanotaan.

Syyttäjän mukaan tulosteet maksoivat Ebayssa muutamia kymppejä, kun taas kaksikko kauppasi ne eteenpäin tuhansilla euroilla. Vedosten taustatarinaksi he kertoivat, että taulut olivat kuuluneet salaperäiselle taidetta keränneelle suvulle, joka lahjoittaa osan myyntituloista hyväntekeväisyyteen.

Syyttäjän mukaan nainen oli myös laatinut teoksille aitoustakuut. Niissä väitettiin, että taiteilija oli henkilökohtaisesti signeerannut teokset ja että teoksen ja allekirjoituksen aitoudesta oli olemassa asiantuntijan lausunto.

Uhreja 17, suurin yksittäinen summa 23 000 euroa

Syytteiden mukaan kaksikon onnistui huijata väärennetyillä vedoksilla 17:ää ihmistä. Epäillyt teot tapahtuivat Helsingissä, Heinävedellä, Kuopiossa, Porissa, Jyväskylässä ja Lappeenrannassa maaliskuusta 2016 helmikuuhun 2017 ulottuvalla ajanjaksolla.

Useimmissa tapauksissa oli syyttäjän mukaan kyse muutamista tuhansista euroista, mutta eräs mies maksoi kaksikolle useista koevedoksista yhteensä 23 000 euroa.

Miestä ja naista syytetään useista perusmuotoisista petoksista, yhdestä törkeästä petoksesta ja useista väärennyksistä. Lisäksi naista syytetään törkeästä kavalluksesta, koska hän oli syyttäjän mukaan laiminlyönyt jälleenmyyntikorvausten maksamisen yrityksensä myymistä tauluista.

Syyttäjä vaatii molemmille syytetyille vähintään 1,5 vuoden vankeusrangaistuksia.

Lue seuraavaksi