Halla-aho: Maahanmuutosta pitää voida keskustella ilman, että saa syytteen kiihottamisesta kansanryhmää vastaan

Perussuomalaiset ovat huolissaan kansanedustajien sananvapaudesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho on sitä mieltä, ettei ihmisiä tarvitse suojella mielipiteiltä. Kuva: Minna Raitavuo / Lehtikuva

Sananvapaus nousi ykkösasiaksi perussuomalaisten kesäkokouksessa. Puolueen puheenjohtaja Jussi Halla-aho ihmetteli Joensuussa tapaa, jolla Suomessa nostetaan syytteitä kiihottamisesta kansanryhmää vastaan.

Asia tuli esille, kun Halla-aho kommentoi tällä viikolla Porvoossa tapahtuneita poliisien ampumatapauksia.

– Tarvitsemme henkilöstöä oikeiden rikosten tutkintaan ja ehkäisyyn, emme somepuheita kyttääviä vihapuhepoliiseja.

Perussuomalaiset haluaa käydä asiasta arvokeskustelua.

– Nykyinen lakipykälä kattaa myös loukkaavat ilmaisut jostain tietystä kansanryhmästä ja se menee yksinkertaisesti liian pitkälle. Näin rajoitetaan maahanmuuttokriittistä keskustelua.

Halla-ahon mukaan ihmisiä ei tarvitse suojella mielipiteiltä, koska he osaavat itsekin päättää, mitkä niistä ovat typeriä.

Eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio (ps.) esitti kesäkokouksen tiedotustilaisuudessa, että lakipykälä kansanryhmää vastaan kiihottamisesta on syytä ottaa uuteen tarkasteluun.

Parhaillaan käynnissä on esitutkinta neljästä kansanedustajasta, joita kaikkia epäillään kiihottamisesta kansanryhmää vastaan. Epäiltyinä ovat Juha Mäenpää (ps.), Sebastian Tynkkynen (ps.), Päivi Räsänen (kd.) ja Hussein al-Taee (sd.).

Turvapaikanhakijat ja vieraslajit

Puheenjohtaja Jussi Halla-aho viittasi tapaukseen, jossa poliisi aloitti esitutkinnan perussuomalaisten kansanedustajan Juha Mäenpään täysistunnossa pitämästä puheesta. Puheessaan Mäenpää yhdisti turvapaikanhakijat vieraslajeihin.

– Ei liene sattumaa, että tutkinnanjohtajana poliisissa on vihreiden jäsenenä ja ehdokkaana toiminut henkilö. Ilmeistä jääviyttä ei edes hävetä. Päinvastoin, tällaisella asetelmalla halutaan julistaa, että ”yes we can”.

Toinen esimerkki aiheesta on perussuomalaisten nuorilta evätty valtionavustus. Nuorisojärjestö menetti yli 100 000 euron valtionavustuksen. Syynä oli nuorisojärjestön sivulla julkaistu kuva.

Kuvassa oli tummaihoinen perhe, ja saatteeksi oli kirjoitettu kehotus äänestää perussuomalaisia vaaleissa, "jotta Suomen tulevaisuus ei näyttäisi tältä" .

"Me olemme ainoa todellinen vaihtoehto"

Ei olisi kyse perussuomalaisista, jollei Halla-aho sivaltaisi Antti Rinteen (sd.) hallitusta ja perinteisiä puolueita.

Koska paikalla oli myös paljon toimittajia, Halla-aho suuntasi puheensa myös heille.

– Media ja muut puolueet tietävät, että me olemme ainoa todellinen vaihtoehto vallitseville totuuksille.

Halla-ahon mukaan perussuomalaisilla on vastassa punaisin hallitus vuosikymmeniin. Sille hän myös rakentaa puolueen linjaa.

– Niin kauan kuin Rinteen punainen hallitus seisoo, meidän tehtävämme on rikkoa hiljaisuutta ja vaihtoehdottomuuden illuusiota niissä asioissa, joista muut eivät halua puhua.

Halla-ahon asema on kiistaton

Joensuussa tuli selväksi, että perussuomalaiset haluaa erottautua ja nousta tärkeimmäksi oppositiopuolueeksi. Siihen on nyt hyvät eväät: kannatus on vakiintunut Ylen mittauksissa 20 prosentin tietämille.

Matkaa kakkosena tulevaan kokoomuksen on kolmisen prosenttiyksikköä.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän yhteistä taktiikkaa hiotaan eduskuntaryhmän kokouksessa.

Puolueen puheenjohtajan Jussi Halla-ahon asema puolueessa on kiistaton. Hänet valittiin kesällä jatkoon ilman soraääniä.

Hallituksen ulkopuolellakin on elämää

Halla-ahoa on jäänyt kaihertamaan se, että hyvästä vaalimenestyksestä huolimatta perussuomalaiset ei noussut hallitukseen. Hän totesi, että aika ei ollut vielä sille kypsä.

– Jos toisaalta olemme jotain oppineet viime kaudesta niin sen, että hallitukseen ei pidä mennä hinnalla millä hyvänsä ja toteuttamaan omien äänestäjien tahdon vastaista politiikkaa, Halla-aho sanoi.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän kokous jatkuu Joensuussa perjantaihin saakka. Mukana on 39 kansanedustajaa, joista 24 on ensikertalaisia.