1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. työtaistelut

PAU käynnistää lakot Postissa – syynä palkan alentaminen ja työehtojen muuttaminen

Postin käsittely- ja lajittelutoiminnot pysäytetään 2.–4.9. väliseksi ajaksi.

työtaistelut
Postin logo.
Myöhemmistä työtaistelutoimista ilmoitetaan erikseen, kertoo PAU:n tiedotteessaan. Anni Reenpää / Lehtikuva

Posti ja logistiikka-alan unioni PAU käynnistää lakon Postin käsittely- ja lajittelutoiminnoissa 2.–4.9. väliseksi ajaksi.

PAU kertoo tiedotteessaan, että työntekijät eivät saavu työvuoroihin, jotka alkavat sunnuntaina 1. syyskuuta kello 22 jälkeen. Töihin palataan 5. syyskuuta kello 00.00 alkaen.

Posti ilmoitti tänään siirtävänsä pakettilajittelunsa halvemman työehtosopimuksen piiriin marraskuusta alkaen. Muutos vaikuttaa 700:aan Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevään ihmiseen.

Myöhemmistä työtaistelutoimista ilmoitetaan erikseen, tiedotteessa jatketaan.

– Olemme pahoillamme Postin asiakkaille työtaisteluista aiheutuvasta haitasta. Posti ei jätä työntekijöille muuta mahdollisuutta kuin taistella palkan ja muiden työehtojensa puolesta, toteaa PAU:n tiedottaja Juha Pöyry liiton tiedotteessa.

Peruspalkka alenee keskimäärin 30 prosentilla

PAU:n mukaan palkka alenee keskimäärin 30 prosenttia, enimmillään jopa 50 prosenttia. Postilaisen keskimääräinen kuukausipalkka on 2 200 euroa, josta 30 prosentin palkanalennus merkitsee 660 euron kuukausittaista laskua tuloissa.

– Jokainen voi miettiä omalle kohdalle tilannetta, kun palkasta leikataan kolmasosa. Elämä menee täysin uusiksi. Tämä romuttaa postin pakettipalvelut, kun työntekijöiden saatavuus huonoilla työehdoilla vaikeutuu. Jo aiemmin tänä vuonna on siirretty vuokratyöntekijöitä halvempaan työehtosopimukseen ja kaksi vuotta sitten posti siirsi varhaisjakajat halvempaan työehtosopimukseen. PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen toteaa.

Postin mukaan työehtoja mukaistetaan samantasoisiksi alalla toimivien kilpailijoiden kanssa. Vaikka pohjapalkka on pienempi, työntekijöitä palkitaan jatkossa työn laadusta, asiakastyytyväisyydestä ja tuottavuudesta.

"Tavoitteemme ei ole ensisijaisesti alentaa palkkioita"

Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnan johtaja Turkka Kuusisto puolestaan kertoo STT:lle, että kiinteä tuntipalkka on noin 20-25 prosenttia pienempi kuin nykyisessä työehtosopimuksessa. Kuusisto korostaa, etteivät taulukkopalkat kuitenkaan ole suoraan vertailukelpoisia.

– Tällä muutoksella ei ole henkilöstön vähennysvaikutuksia tässä liiketoiminnassa. Pakettivolyymit kasvavat, joten pikemminkin jollain aikavälillä olemme palkkaamassa tänne lisää työvoimaa. Tällä muutoksella posti pystyy paremmin vastaamaan nopeasti muuttuviin asiakastarpeisiin joustavamman työehtosopimuksen kautta, Kuusisto kertoo Ylen haastattelussa.

Kuusiston mukaan tuotantopalkkiomallissa työntekijän palkka voi myös kasvaa suuremmaksi kuin mitä se on nykyisellä työehtosopimuksella.

Kuusisto kertoo STT:lle puhelimitse, että työehtosopimuksen muutosta valmistellaan yhteistyössä työntekijäosapuolen kanssa.

– Työehtosopimukseen tehtävät muutokset herättävät tunteita ja kysymyksiä, joten tähän on suhtauduttava vakavuudella ja huolella. Siksi erityisesti panostamme siirtymäajan tukeen, jotta pääsisimme hallitusti siirtymään seuraavaan vaiheeseen, Kuusisto sanoo.

Posti perustelee toimiaan postialan murroksella. Yhtiö tavoittelee seuraavan kahden vuoden aikana 150−200 miljoonan euron kustannussäästöjä.

Lue myös:

Posti muuttaa noin 700 paketti- ja verkkokauppatyöntekijän työehtoja – pohjapalkka pienenee, tuottavuudesta palkitaan

Lue seuraavaksi