40 minuutin lounasjono, maksullinen pysäköinti, eikä liikuntatiloja lainkaan – opiskelijoiden mitta Lahdessa tuli täyteen

Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijat vaativat parannuksia uuden kampuksen tiloihin.

Lahden ammattikorkeakoulu
Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijoita
Ammattikorkeakoulu aloitti toimintansa uusissa, huonekaluvalmistaja Iskulta vuokratuissa tiloissa vuosi sitten. Petri Niemi/Yle

Opiskelijat ovat tympääntyneet Lahden ammattikorkeakoulun tilajärjestelyihin uudella kampuksella Mukkulassa.

Viime lukukautena käyttöön otetulta Niemen kampukselta puuttuvat yhä opiskelijoiden liikunta- ja hyvinvointitilat.

– Meille on suunniteltu tänne kuntosali sekä ryhmäliikuntatilat, joita fysioterapeuttiopiskelijat käyttäisivät opiskelussaan. Nyt he käyvät väistötiloissa Fellmannissa. Tarvitsisimme myös liikuntatiloja, jotta opiskelijoilla olisi mahdollisuus liikkua edulliseen hintaan, perustelee Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan LAMKOn hallituksen puheenjohtaja Marko Kaira.

Kairan mukaan tilanteesta on keskusteltu koulun johdon kanssa, joka on vedonnut kiinteistön omistajaan. Opiskelijoiden liikuntatilojen piti valmistua jo keväällä ja sen jälkeen syksyllä. Nyt aikataulu on auki.

Opiskelijajärjestö kritisoi tilojen keskeneräisyyttä torstaina julkaisemassaan kannanotossa, jonka toivotaan vauhdittavan asioita ja luovan keskusteluyhteyden kiinteistön omistajaan.

Puheenjohtaja Kairan mukaan mitta tuli täyteen tällä viikolla, kun LAMKO sai tiedon pysäköinnin muutoksista kampuksella. Opiskelijoille tarkoitetut parkkipaikat vähenevät ja muuttuvat maksullisiksi syyskuun alussa.

– Tietojemme mukaan 21 korkeakoulua tarjoaa opiskelijoille ilmaiset parkkipaikat, muun muassa Saimaan ammattikorkeakoulu. Kun ammattikorkeakoulujen yhdistyminen toteutuu, opiskelijat ovat eriarvoisessa asemassa, muistuttaa Kaira.

Uusien opiskelijoiden aloituspäivänä lounaskaaos

Pyyhkeitä LAMKOlta saa myös kampuksen ruokapalveluista vastaava ISS. Lounastarjoilussa oli Kairan mukaan ongelmia jo viime lukukaudella, mutta annetun palautteen jälkeen asiat paranivat.

Tällä viikolla uusien opiskelijoiden aloituspäivä tuli ruokapalvelujen toimittajalle yllätyksenä, ja lounasta joutui jonottamaan jopa 40 minuuttia.

– Tuhatkunta uutta opiskelijaa aloitti maanantaina, mikä oli tiedossa jo keväällä. Kyseessä oli heidän ensimmäinen kosketuksensa kampukseen. Ensivaikutelman voi tehdä vain kerran, huomauttaa LAMKON puheenjohtaja.

Kannanoton on allekirjoittanut seitsemän Lahden ammattikorkeakoulun opiskelijajärjestöä.