1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. saimaannorppa

Korkeasaareen vietyä norppaa ei saa palauttaa Saimaalle: "Voi vaarantaa koko luonnonkannan" – lopettaminen uhkaa

Varsinais-Suomen ELY-keskus ei antanut lupaa kuutin palauttamiseen Saimaalle.

saimaannorppa
Keväällä syntynyt kuutti oli huonossa kunnossa noustessaan rantakiville.
Tämä kuutti ei enää palaa kotivesilleen.Jake Kukowski

Noin kuukausi sitten Puumalasta loukkaantuneena löytynyt kuutti ei voi palata Saimaalle. Varsinais-Suomen ELY-keskus on päättänyt asiasta tänään.

Ilmeisesti kalaverkossa kärsinyt Kuutti vietiin hoitoon Helsingin Korkeasaaren villieläinsairaalaan. Jo tuolloin arvioitiin, että kuutti ei tautiriskin vuoksi ehkä voi palata kotivesilleen.

Varsinais-Suomen ELY-keskus perustaakin päätöksensä juuri tautiriskiin.

– Hoidossa ollutta saimaannorppaa ei voida kuljettaa takaisin Saimaalle, jottei sen mukana kulkeutuisi mahdollisesti tautia, joka voisi sairastuttaa koko saimaannorpan luonnonpopulaation, toteaa ylitarkastaja Salli Uljas Varsinais-Suomen ELY-keskuksen tiedotteessa.

Saimaannorpat elävät ainoastaan Saimaalla, ja niitä on kaikkiaan vajaat 400. Laji on erittäin uhanalainen.

ELY-keskuksen arvion mukaan hoidossa olevan yksilön kuljettaminen takaisin Saimaalle on suurempi riski saimaannorpan suojelulle kuin sen jättäminen palauttamatta.

– Lajin suhteen ei ole mahdollista ottaa riskiä, jonka seurauksena koko populaatio voisi olla vaarassa, Uljas sanoo.

Eläinsuojelulaki edellyttää, että loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen hoito on tilapäistä. Jos kuutille voidaan järjestää asianmukaiset tilat eläintarhasta, sen pitoon voidaan harkita poikkeuslupaa.

Jos paikkaa eläintarhaan ei järjesty, eläinsuojelulaki vaatii kuutin lopetettavaksi.

Korkeasaaren eläintenhoidon ja suojelun johtaja Nina Trontti kertoo, että Korkeasaari aikoo tehdä kaikkensa, jotta saimaannorppaa ei tarvitsisi lopettaa.

– Tällä hetkellä Korkeasaaressa ei ole saimaannorpalle sopivia tiloja. Selvitämme parhaillaan, onko sopivien tilojen järjestäminen eläimelle mahdollista.

Trontin mukaan saimaannorppa voi oikein hyvin villieläinsairaalassa.

Norppia ei ehkä jatkossa viedä eläintarhoihin

Saimaannorpan suojelusta vastaavan Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela on harmissaan, ettei kuuttia voida palauttaa Saimaaseen.

– Toivon, ettei kuuttia tarvitsisi lopettaa. Päätös tarkoittaa sitä, ettei norppia voida jatkossa viedä eläintarhoihin vaan hoitopaikka on löydyttävä Saimaalta, hän sanoo.

Korkeasaareen päätyneen kuutin jälkeen Saimaalta löytyi toinenkin huonokuntoinen kuutti. Se päätyi vapaaehtoisten eläinlääkäreiden pikavauhtia Saimaalle perustamaan hoitolaan.

Sanelmaksi nimetty kuutti on toipunut kuolemankielistä hyvin, ja pärjää nyt Saimaalla ilman hoitajien antamaa ruoka-apua.

Lue seuraavaksi