Salmonella on yleistynyt nautatiloilla – Ruokavirasto aikoo selvittää miksi

Salmonellatartuntojen määrä on lisääntynyt nautatiloilla. Tällä hetkellä salmonellaa vastaan taistellaan noin kymmenellä maito- ja lihakarjatilalla.

salmonella
Lehmiä syömässä heinää pellolla.
Ulkomaiset rehut, haittaeläinten ulosteet rehussa tai ulkomailta tuodut teurasjätteet – näitä kaikkia epäillään lisääntyneiden tilatartuntojen syyksi.Niklas Gabrielsson / Yle

Nautatilojen salmonellatartunnat ovat Ruokaviraston mukaan yleistyneet. Tällä hetkellä Suomessa on salmonellasaneerauksessa kymmenkunta nautatilaa, jossa tauti on varmistettu.

Kolme tiloista sijaitsee Etelä-Pohjanmaalla Kauhavalla. Lisäksi Kauhavalla tutkitaan noin kymmentä salmonellaepäilyä maatilalla. Kokeiden tulokset selviävät ensi viikolla.

– Kyllä näitä jatkuvasti todetaan. Viime vuosina on todettu ikävä kyllä enemmän kuin aikaisemmin. Pari viime vuotta on olleet piikkivuosia, sanoo ylitarkastaja Tanja Lähteinen Ruokaviraston eläinten terveyden ja lääkitsemisen yksiköstä.

–Syytä tähän ei toistaiseksi osata sanoa tarkasti. Suunnittelemme tutkimuksia siitä, mikä voisi selittää lisääntyneitä tartuntoja.

Lähteisen mukaan salmonellatartuntojen määrä on kuitenkin suhteessa tuotantotilojen ja eläinten määrään. Esimerkiksi Pohjanmaalla on paljon eläintiloja, joten tautejakin todetaan enemmän.

Nautatilojen lisäksi myös joillakin sika- ja siipikarjatiloilla on tällä hetkellä salmonellaa. Nauta- ja sikatiloilla tartunnat ovat kuitenkin olleet viime vuosina siipikarjatiloja yleisempiä.

Viranomaisten tavoitteena on ollut pitää tuotantotilojen tartuntamäärä alle yhdessä prosentissa, ja tähän asti tavoitteessa on hyvin pysytty.

Rehut tai haittaeläimet syynä?

Ylitarkastaja Lähteisen mukaan saastuminen saattaa johtua esimerkiksi haittaeläimistä, jos ne ovat päässeet saastuttamaan rehuja. Syylliseksi on epäilty myös ulkomailta tulevia rehuja.

– Myös teurasjätteen tuonti turkiseläinten rehuksi on lisääntynyt. Sitäkin on suunniteltu yhdeksi tutkimuskohteeksi, Lähteinen kertoo.

Mikäli salmonellaa tilalta löytyy, eläinten liikkumista joudutaan rajoittamaan eikä eläviä eläimiä voi enää myydä tilalta ilman Aluehallintoviraston poikkeuslupaa.

Maitoa voi edelleen myydä meijeriin, mutta raakamaitoa ei voi luovuttaa. Lihan myymisestä teuraaksi on myös omat ohjeensa.

Lisäksi tilalla pitää tehdä niin sanottu salmonellasaneeraus, jossa lannan käsittelystä ja siivouksesta on tarkat määräykset. Etenkin lannan pääsy ruokiin pitää estää. Tilan täytyy myös ottaa omavalvontanäytteitä.

Kun omavalvonta- ja viranomaisnäytteet ovat puhtaat, rajoitukset voidaan purkaa.

Salmonellasta irti pääseminen voi kestää parista kuukaudesta jopa vuoteen.

– Pisimmillään on mennyt melkein kaksi vuotta, että on saatu tilat puhdistettua. Tartunta voi olla hyvin sitkeä ja salmonella voi säilyä rakenteissa, joita ei saada puhdistettua, Tanja Lähteinen sanoo.

Lue lisää:

Kolmelta maatilalta Kauhavalla on löytynyt salmonellaa

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus