1. yle.fi
  2. Uutiset

Skotlannin konservatiivien johtaja erosi Britannian pattitilanteen takia – oikeustapauksia ja mielenosoituksia kehitteillä

Kritiikkiä satelee pääministeri Johnsonille parlamentin hyllyttämisestä Britanniassa.

Britannia
Ruth Davidson
Skotlannin konservatiivipuolueen johtaja Ruth Davidson puhui puolueelle viime vuoden lokakuussa.Neil Hall / EPA

Torstaina Boris Johnsonin keskiviikkoinen parlamentin hyllyttämispäätös aiheutti reaktioiden aallon Britanniassa.

Tekeillä on ainakin kolme oikeustapausta, jolla parlamentin hyllytyspäätös estettäisiin. Johnsonin päätöstä ovat arvostelleet niin EU:ta kannattavat että osa parlamentin edustajista.

Johnsonin vastustajat ovat kutsuneet parlamentin hyllyttämistä "vallankaappaukseksi" ja "perustuslailliseksi skandaaliksi".

Brexitin vastaisen kampanjan johtajista liikenainen Gina Miller on pyytänyt pikaista lausuntoa oikeudelta parlamentin hyllyttämisestä.

Skotlannin kansallispuolueen poliitikko Joanna Cherry ja ryhmä parlamentaarikkoja ovat hakeneet päätöstä asiasta skotlantilaisessa oikeusistuimesta. Myös Belfastissa Raymond McCordin nostamaa juttua parlamentin työn estämisestä käsitellään perjantaina.

Työväenpuolueen Jeremy Corbyn sekä liberaalidemokraattien Jo Swinson ovat pyytäneet kuningattarelta tapaamista parlamentin istuntokauden estämiseen liittyen.

Corbyn kertoi myös aikovansa yrittää tiistaina torpata Johnsonin aikeet estää parlamenttia kokoontumasta. Hän sanoo, että parlamentin on päätettävä asiasta pikavauhtia.

Lisäksi yli miljoona brittiä on allekirjoittanut vetoomuksen, jolla vastustetaan pääministeri Johnsonin päätöstä lykätä parlamentin istuntokautta.

Alahuoneen johtaja ja konservatiiviedustaja Jacob Rees-Mogg puolusti Johnsonin päätöstä BBC:lle (siirryt toiseen palveluun) perustulailliseksi ja asianmukaiseksi.

– Keinotekoisten vastalauseiden myrskyn viimeisen vuorokauden aikana ovat saaneet aikaan ihmiset, jotka eivät koskaan halunneet lähteä EU:sta, sanoi brexitiä kannattava Rees-Mogg.

Skotlannin konservatiivien johtaja erosi

Torstaina myös Skotlannin konservatiivisen puolueen monivuotinen johtaja Ruth Davidson ilmoitti yllättäen eroavansa perhesyihin sekä politiikkaan vedoten. Hän ilmoitti erostaan Twitterissä.

Davidson kannatti pysymistä EU:ssa eikä hän ole salaillut ristiriitaisia tuntemuksiaan brexitistä.

Davidson vetosi Johnsoniin, jotta EU-ero ei tapahtuisi ilman sopimusta. Johnson puolestaan kiitti Davidsonia tämän panoksesta viime vuosien politiikkaan omalla Twitter-tilillään (siirryt toiseen palveluun).

Davidson oli tärkeä tuki brittihallitukselle, sillä hän kampanjoi vahvasti Britanniasta irtaantumista vastaan Skotlannin vuoden 2014 itsenäisyysäänestyksessä.

Spekulaatioita vaaleista, mielenosoituksia kaduille

Liikkeellä on myös huhuja uusista vaaleista. Pohjois-Irlannin Demokraattisen unionistipuolueen nimettömien lähteiden mukaan Britannian konservatiivit ovat varoittaneet mahdollisista vaaleista marraskuussa.

Asiasta tviittasi puolueen blogin toimittaja James Bryson torstaina.

– Demokraattisen unionistipuolueen lähteet ovat kertoneet, että konservatiivit ovat neuvoneet heitä varautumaan vaaleihin marraskuussa, kirjoitti Bryson Twitterissä.

Guardianin (siirryt toiseen palveluun)mukaan myös laajoja mielenosoituksia on suunnitteilla Glasgowin, Leedsin, Liverpoolin, Lontoon, Manchesterin, Newcastlen, Nottinghamin, Oxfordin, Sheffieldin ja Yorkin kaupunkeihin lauantaiksi. Lisäksi mielensoituksia aiotaan järjestää myös ensi tiistaina ainakin Lontoossa.

Jeremy Corbynia tukeva Peoples Momentum -järjestön johtajan Laura Parkerin mukaan mielensoituksissa on viesti Johnsonille.

– Jos varastat demokratiamme, suljemme kadut, sanoi Parker lehdelle.

Video perkaa Brexitin juuret, kuinka britit päätyivät EU-eron kannalle
Video kertoo miten britit päätyivät kansanäänestykseen, joka erottaa heidät Euroopan unionista. Erotarinassa on selkeitä käännekohtia.

Lähteet: Reuters, AFP

Lue seuraavaksi