Yhdysvaltain oikeusministeriö ei nosta syytteitä FBI:n entistä johtajaa Comeyta vastaan

Valvovan viranomaisen tutkimuksessa James Comeyn todettiin vuotaneen tietoja medioille.

James Comey Capitoll Hillillä 17. joulukuuta 2018. Kuva: Michael Reynolds / EPA

Yhdysvalloissa oikeusministeriö ei nosta syytteitä liittovaltion poliisin FBI:n entistä johtajaa James Comeyta vastaan. Comeyn todettiin kuitenkin vuotaneen tietoa medioille. Tiedot eivät olleet arkaluontoisia, sanoo oikeusministeriö.

Valvovan viranomaisen mukaan Comey jakoi käsinkirjoittamansa muistion ystävälleen, jonka kautta muistion tiedot päätyivät New York Times -lehdelle. Comey yritti saada oikeusministeriötä tutkimaan hänen keskustelujaan presidentti Donald Trumpin kanssa.

Comey kommentoi Twitterissä, että olisi mukavaa saada anteeksipyyntö ihmisiltä, jotka ovat väittäneet hänen vuotaneen arkaluontoisia tietoja.

– Kaikki te, jotka vuosia sanoitte minun joutuvan vankilaan tai olevan valehtelija ja vuotaja, kysykää itseltänne miksi edelleen luotatte ihmisiin, jotka antoivat teille väärää tietoa. Tämä koskee myös presidenttiä, kirjoitti Comey torstaina.

Muistiossa oli kuvailu presidentin ja Comeyn yksityisestä keskustelusta, jossa Trump pyysi Comeylta FBI:ta jättämään tutkimukset sen aikaista turvallisuusneuvonantajaansa Michael Flynnin toiminnasta. Flynn on myöhemmin tunnustanut valehdelleensa FBI:lle keskusteluistaan venäläisten kanssa.

Comey vuosi muistion sen jälkeen, kun Trump oli erottanut hänet toukokuussa 2017.

Yhdysvaltain oikeusministeriö sai viime vuonna valmiiksi Comeyyn kohdistuneen tutkinnan. Se totesi, että Comey on poikennut FBI:n toimintatavoista. Samalla Comey sai ministeriöltä ankarat moitteet.

Valvovan viranomaisen mukaan Comeyn muistio ei sisältänyt arkaluontoisia tietoja, mutta Comeyn toiminta on vaarallinen esimerkki.

– FBI ei voisi toimia asianmukaisesti, jos nykyiset ja entiset FBI:n työntekijät tekisivät kuten Comey ja paljastaisivat arkaluontoisia tietoja omien näkemystensä vietävinä, luki viranomaisraportissa.

Korjaus 30.8.2019 klo 10.15: Jutusta poistettu epätarkka kohta, jossa luki, että ministeriön mukaan Comeylla ei ole ollut toimilleen poliittisia tarkoitusperiä.

Lue myös: