Hyppää sisältöön

Kongressin nuori vasemman laidan äänitorvi on somen rocktähti – Miten paljon Alexandria Ocasio-Cortez vaikuttaa USA:n politiikassa?

Tutkijan mukaan Ocasio-Cortez ja presidentti Trumpin suomimat uudet naisedustajat voivat olla merkki muutoksesta Yhdysvaltain sisäpolitiikassa.

Ocasio-Cortez osallistui senaattori Bernie Sandersin tiedotustilaisuuteen opiskelijoiden lainojen helpottamisesta 24. kesäkuuta. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Tabujen rikkoja, mestaritviittaaja, piikki lihassa, kansanläheinen faktantarkistaja. Näin kuvataan Yhdysvaltain kongressiedustajaksi New Yorkista viime vuonna valittua Alexandria Ocasio-Cortezia.

Ocasio-Cortez on nuorin kongressiedustajaksi valittu nainen Yhdysvaltain historiassa. Ocasio-Cortez on 29-vuotias ja hänen poliittisesta urastaan on tehty lukuisia juttuja, joissa hänet esitetään esimerkiksi karismaattisena politiikan supertähtenä ja jopa ilmiönä.

– Kyllä hän somen supertähdeltä näyttää. Eri asia on miten hän tavoittaa äänestäjiä. Se on asia, jota ei pysty somelukujen perusteella arvioimaan, sanoo poliittista viestintää ja verkon mainetarinoita tutkinut Helsingin yliopiston tutkija Salla-Maaria Laaksonen.

Tasa-arvolain muutoksia kannattava nainen otti selfien kongressiedustajan kanssa huhtikuussa. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Ocasio-Cortezia kutsutaan nimimerkillä AOC. Toinen viime vuosina nimimerkillä kutsuttu ilmiöksi noussut on korkeimman oikeuden tuomari Ruth Bader Ginsburg, jonka lyhenne on RBG. Hänelle on tehty fanitili sekä on viime vuosina dokumentaarinen ja fiktiivinen elokuva.

Ulkopoliittisen instituutin tutkijan Charly-Salonius Pasternakin mukaan näitä kahta naista ei voi täysin verrata toisiinsa, mutta heidän ympärilleen kehittyneet ilmiöt kertovat vahvojen henkilöhahmojen tarpeesta politiikassa.

– Miten ja mitä he tekivät oli erilaista eri aikakausilla, mutta molemmat ovat rikkoneet oman aikansa yhteiskunnan odotuksia siitä, miten henkilön pitäisi toimia ja se voi inspiroida.

Salonius-Pasternakin mukaan Ocasio-Cortezin todellinen merkitys nähdään vasta vuosien päästä.

Ocasio-Cortez on osa ensimmäisen kauden edustajien nelikoksi kutsuttua ryhmää, johon kuuluvat myös Ilhan Omar, Rashida Tlaib ja Ayanna Pressley. He kaikki kuuluvat etnisiin vähemmistöihin.

Taustalla tarinat ja oikeat keinot

Ocasio-Cortezin sosiaalisen median läsnäolo on vahvistunut hänen kongressiuransa aikana niin paljon, että hänen seuraajiensa määrä Twitterissä 10-kertaistui vuoden aikana.

Kuva: Laura Merikalla / Yle

Guardianin (siirryt toiseen palveluun) mukaan syy suosioon on Ocasio-Cortezin tapa tehdä tviittaamista.

Esimerkkeinä tästä ovat tviitti kampanjan aikana rikkimenneistä kengistä sekä video popcornia syövästä ja Ikea-huonekaluja kasaavasta poliitikosta.

Laaksosen mukaan tapa, jolla Ocasio-Cortez tviittaa ja tekee huomioita sosiaalisessa mediassa muistuttaa niitä nykypäivän keinoja, joita somevaikuttajat käyttävät. Näitä keinoja ovat oman tarinan vahva esiintuominen, eri sosiaalisen median kanavat sekä visuaalinen viestintä eli videot ja naamahymiöiden käyttäminen.

– Esimerkiksi Popcorn-video (siirryt toiseen palveluun) on todella samaistuttava, koska me kaikki syömme joskus popcornia ja kasaamme Ikea-huonekaluja, sanoo Laaksonen.

– Video alkaa henkilökohtaisesta kysymyksestä eli siitä miten palautteen kestää. Se käännetään poliittiseksi ja tuodaan mukaan ideologista toisesta huolehtimisen paloa, analysoi Laaksonen.

Alexandria Ocasio-Cortez tuki tempauksellaan Queensissa matalapalkkaisia baarityöntekijöitä toukokuussa. Kuva: Alba Vigaray / EPA

Salonius-Pasternak puolestaan painottaa Ocasio-Cortezin tarinaa, josta kuultaa amerikkalainen unelma eli ajatus, että mistä tahansa taustasta voi nousta tärkeäksi ja rikkaaksi henkilöksi.

– Lisäksi kongressissa ja etenkin senaatissa iso osa edustajista on varakkaista ja rikkaista taustoista. Hän ei luontaisesti kuulu siihen toisensa tuntevien juristien joukkoon, mikä lisää hänen kykyään ja haluaan haastaa.

Ocasio-Cortezin toiminnassa erilaista on myös vastaaminen arvostelijoille. Esimerkiski presidentti Donald Trump tviittasi demokraattipuolueen uusien kasvojen olevan edustajat Omar ja Tlaib, mikä ärsyttää Ocasio-Cortezia.

Ocasio-Cortez vastasi tähän nauravalla hymynaamalla.

Laaksosen mukaan huumorin tuominen reaktioihin on yksi Ocasio-Cortezin tavasta suitsia vastapuolen huutoja ironisella otteella.

– Hän tarttuu hienosti häntä kritisoiviin juttuihin huumorilla, mutta toisaalta tuo sen oman ajatuksensa samalla esiin.

Laaksosen mukaan Suomessa osa naiskansanedustajista tekee samantyyppistä poliittista viestintää sosiaalisessa mediassa, mutta ei näin rohkean humoristisella otteella.

Hän arvelee, että Ocasio-Cortez myös varmasti tekee läksynsä ja hänen tiiminsä seuraa eri alustojen metriikkaa siitä, mikä toimii ja mikä ei.

Demokraatit lipuvat vasemmalle?

Business Insiderin (siirryt toiseen palveluun) mukaan Ocasio-Cortez on uusista edustajista ehdottomasti suosituin sosiaalisessa mediassa.

Kuva: Laura Merikalla / Yle

Aivan presidentti Trumpin ja entisen presidentin Barack Obaman lukuihin Ocasio-Cortez ei vielä yllä.

Eri medioiden kirjoitusten mukaan Ocasio-Cortezin sana saattaa painaa demokraattien keskuudessa, sillä hän näyttää vastaavan toiminnastaan suoraan yleisölle eikä rahoittajilleen.

Ocasio-Cortez on arvostellut hallinnon maahanmuuttoon, vähemmistöihin ja köyhiin liittyvää politiikkaa. Hän kannattaa Yhdysvaltojen liittymistä ympäristösopimukseen, jossa tavoitellaan esimerkiksi nollapäästöjä. Hän on sanonut ajavansa parempaa terveydenhuoltoa ja koulutusta kaikille.

Alexandria Ocasio-Cortez on demokraattien ensimmäisen kauden edustaja New Yorkista. Kuva: Erik S. Lesser / EPA

Salonius-Pasternakin mukaan Ocasio-Cortezilla ei vielä puolueen sisällä ole perinteisellä tavalla valtaa, kuten esimerkiksi tärkeän komitean puheenjohtajuutta, mutta Ocasio-Cortezin valta on julkisuuden valtaa.

– Hän voi saada viestinsä tehokkaasti perinteisen median ohi, joka ei vielä pari vuosikymmentä sitten olisi ollut ensimmäisen kauden edustajalle mahdollista. Ennen piti olla nimeltään Kennedy tai jotain vastaavaa, arvioi Salonius-Pasternak.

Ocasio-Cortezin avustajien on kerrottu haastaneen demokraattijohtajia, kuten puhemies Nancy Pelosia. Lopulta kaksi Ocasio-Cortezin avustajaa joutui lähtemään pestistään (siirryt toiseen palveluun).

Kesällä Pelosin ja Ocasio-Cortezin kerrottiin tavanneen (siirryt toiseen palveluun) suljettujen ovien takana sen jälkeen kun sanaharkka demokraattijohdon ja nelikon välillä oli noussut esiin julkisuudessa. Tapaamisen jälkeen Pelosi vakuutti Twitterissä (siirryt toiseen palveluun) kaiken olevan hyvin.

Tutkijan mukaan demokraattipuolue voi uudistaa esimerkiksi terveydenhuoltoa tai liikkua amerikkalaisten näkökulmasta vasemmalle, sillä onhan aiemminkin näin tapahtunut. Esimerkiksi vuosia sitten kansalaisoikeuksiin tai eläkejärjestelmään tehtiin muutoksia.

– Paljon riippuu siitä, mihin suuntaan demokraattipuolue lähtee. Puolueen sisällä on niitä, jotka haluavat tehdä hiljalleen muutoksia, kun taas esimerkiksi senaattori Bernie Sanders ja Alexandria Ocasio-Cortez näyttäytyvät suuria muutoksia äkkiä haluavina, sanoo Salonius-Pasternak.

– Sitten se vaatisi värisuoran kongressista presidenttiin ja joitain republikaaneille epämiellyttäviä muutoksia vaalipiirien muodoissa.

Jos esimerkiksi terveydenhuoltouudistus saataisiin aikaan on mahdollista, että juuri Ocasio-Cortez nähdään tulevaisuudessa suurien muutosten airueena.

– Tarvitaan nuori joukko, joka on ollut muutosten aikana mukana alusta asti. Tässä voi olla Ocasio-Cortezin mahdollisuus, sanoo Pasternak.

Viime viikonloppunaObama varoitti puolueensa presidenttiehdokkaita kurkottamasta liian vasemmalle ehdotuksissaan. Obaman mukaan suuri osa amerikkalaisista ei halua "repiä alas" järjestelmää, kirjoitti BBC (siirryt toiseen palveluun).

Suosio mitataan vaaleissa

Jos demokraattien keskuudessa on eripuraa nelikon politiikasta ja kannanotoista, arvellaan Ocasio-Cortezin myös perineen Hillary Clintonin aseman republikaanimedioiden silmätikkuna.

Esimerkiksi Fox News raportoi tasaisin väliajoin Ocasio-Cortezista. Tähän Cortez on vastannut esimerkiksi kiittämällä saamastaan huomiosta.

Tutkijat arvelevat kielteisenkin julkisuuden olevan edustajalle vain kunnia tai mahdollisuus viestiä omasta politiikasta.

Salonius-Pasternakin mukaan Trump tuskin oikeasti on huolissaan Ocasio-Cortezista juuri nyt, mutta voi nostaa nelikkoa esiin, jotta heitä voidaan käyttää välikappaleena johonkin muuhun.

Alexandria Ocasio-Cortez edustajainhuoneen komitean istunnossa 12. kesäkuuta 2019. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Laaksosen mukaan kaikki mediat nostavat erityisesti nousevia hahmoja, jotka on sanavalmiita ja viestivät rohkeasti myös verkossa.

– Heiltä tulee helposti sellaisia tviitin mittaisia lainauksia, mistä saa suoraan uutisen. Tällä myös Trump on ratsastanut todella tehokkaasti, että siinä mielessä tämä näyttäytyy monella tapaa vastailmiönä hänelle, sanoo Laaksonen.

Foxin on pohtinut mielipidekirjoituksessa (siirryt toiseen palveluun) Ocasio-Cortezin tulevaisuuden riippuvan seuraavien vaalien äänestäjistä.

Salonius-Pasternakin mukaan tässä vaiheessa saattaa riittää, että Ocasio-Cortez näyttäytyy vain taistelijana, joka saa ihmiset äänestämään.

– Vielä Ocasio-Cortezin ei tarvitse näyttää listaa lakialoitteista, jos ihmiset ajattelevat, että heillä on edustaja, joka välittää tunteen taistelemisesta.

Osa republikaaneista on myöntänyt jopa pitävänsä Ocasio-Cortezin räväkästä tyylistä.

Näkyvyyttä Trumpin avulla

Trump nosti naisnelikon julkisuuteen aiemmin tänä vuonna. Ilhan Omar on Minnesotan edustaja, Rashida Tlaib puolestaan on Michiganista edustajaksi valittu demokraatti ja Ayanna Pressleyon Massachusettsin afroamerikkalainen edustaja.

Trump kehotti Twitterissä edustajia "palaamaan sinne mistä nämä ovat tulleet". Jokainen naisista on Yhdysvaltojen kansalainen ja kolme heistä on syntynyt Yhdysvalloissa.

Demokraattiedustajat Rashida Tlaib, Ilhan Omar, Alexandria Ocasio-Cortez, ja Ayanna Pressley puhuivat presidentti Trumpin tviiteistä Washingtonissa 15. heinäkuuta. Kuva: Jim Lo Scalzo / EPA

Presidentin tviitit on tuomittu rasistisiksi ja ne ovat herättäneet ankaraa vastusta paitsi demokraateissa myös republikaanien riveissä.

Financial Times (siirryt toiseen palveluun)-lehden toimittaja arveli kohun aikana, että Trump yrittää nelikkoa vastaan hyökkäämällä saamaan demokraatit näyttämään vasemmistopuolueelta, mikä olisi hänelle itselleen edullista seuraavissa presidentinvaaleissa.

Nelikkoon kohdistunutta sanasotaa on pidetty röyhkeänä myös Yhdysvaltojen ulkopuolella. Saksan liittokansleri Angela Merkel puolusti nelikkoa (siirryt toiseen palveluun) toteamalla, että presidentin tviitit ovat täysin Yhdysvaltojen suuruuden vastaisia, sillä Yhdysvaltojen vahvuus on kulttuurien monimuotoisuus.

Salonius-Pasternakin mukaan nelikko tekee hyvin erilaista politiikkaan kukin tahoillaan, mutta heidät saatetaan nähdä pienenä uhkana.

– Kertoohan se jotain siitä, minkälaisia vastakkaisasetteluja halutaan tehdä, kun Trump tviittaa sellaisella tavalla, jota kukaan modernin ajan presidentti ei olisi voinut tehdä ilman, että siitä olisi tullut valtava tapaus, sanoo Salonius-Pasternak.

Lähteet:

AOC, Omar, Pressley, Tlaib: Who are 'the squad' of congresswomen? (siirryt toiseen palveluun)

There's something about AOC (siirryt toiseen palveluun)

Alexandria Ocasio-Cortez, Crusher of Sacred Cows (siirryt toiseen palveluun)

'Change Is Closer Than We Think.' Inside Alexandria Ocasio-Cortez's Unlikely Rise (siirryt toiseen palveluun)

Why Trump's superfans dig Ocasio-Cortez (siirryt toiseen palveluun)

Lue myös:

Nuoren naissosialistin voitto ravistelee Yhdysvalloissa demokraattipuoluetta – "Minunlaiseni naiset eivät ole tavallisesti ehdolla"

Yhdysvalloissa kaksi poliisia erotettiin virastaan – Toivoivat, että demokraattien kongressiedustaja Alexandria Ocasio-Cortez ammutaan

Edustajainhuone päätti jäädyttää virkasyytemenettelyn Trumpia vastaan

Edustajainhuone: Trumpin tviitit rasistisia – demokraattiedustaja käynnisti virkasyytemenettelyn presidenttiä vastaan

Trumpin kritisoimien kongressiedustajien mukaan "räikeän rasistisessa hyökkäyksessä" on kyse harhautuksesta

Trump vastasi rasistisiksi tuomittujen tviittiensä nostattamaan arvosteluun: He vihaavat maatamme ja rakastavat vihollisiamme

Trumpia syytetään rasistisesta kielenkäytöstä – demokraatit pöyristyivät presidentin tviiteistä