Ukraina ja Venäjä vaihtamassa vankeja: joukossa ukrainalaisohjaaja Oleg Sentsov ja merimiehiä

Vankienvaihtoa on pohjustettu kesän aikana.

Krimiläinen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov oikeudenkäynnissä Venäjällä 2015. Kuva: Valeri Matytsin / AOP

Ukraina ja Venäjä ovat vaihtamassa vankeja. Operaatiossa ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov olisi pääsemässä Venäjältä takaisin Ukrainaan.

Ukrainan yleinen syyttäjä ilmoitti varhain perjantaina Facebookissa, että vankeja olisi jo vaihdettu. Hänen mukaansa ukrainalaisvangit olisivat lentämässä kotiin.

Ukrainan presidentinkansliasta kerrottiin myöhemmin aamulla, että vankienvaihto ei ole vielä tapahtunut ja että asia on vielä kesken.

Venäläisvankien asianajaja puolestaan sanoi uutistoimisto Tassille, että vaihdettavat 12 venäläistä vankia ovat yhä pidätettyinä Ukrainassa ja vaihto tapahtuisi tiistaina.

Vaihdettujen vankien joukossa on ukrainalaissyyttäjän mukaan myös merimiehiä. Aiemmin on raportoitu (siirryt toiseen palveluun), että Venäjä ja Ukraina olisivat aikeissa vaihtaa 24 ukrainalaista merimiestä, jotka Venäjä vangitsi marraskuussa Krimin niemimaan ja Venäjän erottavassa Kertšinsalmessa.

Sentsov siirrettiin Siperiasta Moskovaan

Venäjä otti ukrainalaisohjaaja Sentsovin kiinni vuonna 2014 Krimin niemimaalla. Hän kärsi 20 vuoden vankilatuomiota terrori-iskujen suunnittelemisesta.

Ihmiset osoittivat mieltään ukrainalaisohjaaja Oleg Sentsovin vapauttamisen puolesta 21. toukokuuta 2019 Kiovassa. Kuva: Stepan Franko / EPA

Hän oli viime vuonna lähes viisi kuukautta syömälakossa, kunnes häntä uhattiin pakkoruokinnalla.

Sentsov oli siirretty torstaina syrjäisestä vankilasta Luoteis-Siperiasta Moskovaan samalla, kun vankienvaihdosta neuvoteltiin.

Sentsov on saanut Euroopan parlamentin Saharov-palkinnon, joita on annettu ihmisoikeuksien eteen tehdystä työstä.

Lisää aiheesta: