1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vauvaraha

"200 euron takia kukaan ei tee lapsia" – vain kaksi Kainuun kuntaa maksaa vauvarahaa

Ristijärvi ja Puolanka tekevät poikkeuksen vauvarahojen maksamisessa. Rahalla kannustetaan ja avustetaan lapsiperheitä.

Ristijärvi maksaa vauvarahaa 500 ja Puolanka 300 euroa syntyneestä lapsesta. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Vauvarahan maksamiseen suhtaudutaan Kainuun kunnissa penseästi. Kuhmon kaupunginjohtaja Tytti Määttä kokee, että vauvarahalla ei ole todennetusti merkitystä lasten syntyvyyteen.

– Kuhmossa on maksettu kotihoidontuen kuntalisää, sanoo Määttä.

Kuhmon lisäksi Suomussalmi, Paltamo, Kajaani, Sotkamo ja Hyrynsalmi eivät maksa vauvarahaa.

Myös Hyrynsalmella maksetaan kotihoidontuen kuntalisää. Suomussalmella siitä luovuttiin maaliskuussa kunnan huonontuneen rahatilanteen vuoksi.

– Vauvarahan maksamisesta on tehty kuntalaisaloite, joka on valmistelussa. Asiaa käsitellään kunnassa syyskaudella 2019, kertoo Suomussalmen kunnan sivistysjohtaja Sirpa Mikkonen.

Paltamon kunta on satsannut lapsiperhepalveluihin. Kunnassa on esimerkiksi kaksi vuoropäiväkotia. Sotkamossa syntyvyys on ollut melko vakaata viime vuosina, joten vauvarahaa ei koeta tarpeelliseksi houkuttimeksi.

Kajaanin kaupungin hallintojohtaja Tuija Aarnion mielestä 5 000 euroa voisi motivoida vauvojen saamiseen, mutta kaupungilla ei ole siihen varaa.

– 200 euron takia kukaan ei tee lapsia. Meillä on hyvät peruspalvelut. Jos ne eivät kannusta lapsentekoon, eivät kannusta tuollaiset rahakannustimetkaan.

Ristijärvi ja Puolanka tekevät poikkeuksen vauvarahojen maksamisessa. Ristijärven kunta maksaa vauvarahaa 500 euroa syntyneestä lapsesta. Rahalla kannustetaan ja avustetaan lapsiperheitä.

Puolangan kunta toivottaa uuden kuntalaisen tervetulleeksi 300 euron suuruisella vauvarahalla ja Muumi-astioilla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)