Suomen tavaravienti laski kesäkuussa, mutta vientihinnat nousivat

Viennin kasvu näyttää nyt olevan hidastumaan päin. Suomen talous kasvoi puolestaan huhti–kesäkuussa viime vuodesta.

vienti
Vuosaaren satama.
Vientimäärät laskivat 2,8 prosenttia kesäkuussa.Jyrki Lyytikkä / Yle

Suomen tavaraviennin arvo väheni kesäkuussa kolme prosenttia vuoden takaisesta, ilmenee Tullin julkaisemasta ulkomaankaupan kuukausitilastosta. Vientimäärät laskivat 2,8 prosenttia, mutta vientihinnat nousivat 0,5 prosenttia vuoden takaisesta. Viennin arvo oli kesäkuussa noin 5,2 miljardia euroa.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla eli tammi–kesäkuussa viennin arvo kasvoi kuitenkin neljä prosenttia. Viennin kasvu näyttäisi olevan hidastumassa, sillä viime vuonna Suomen tavaravienti kasvoi seitsemän prosenttia ja toissa vuonna 15 prosenttia.

Vienti kehittyi kesäkuussa heikosti useassa tavararyhmässä. Henkilöautojen vienti laski huomattavasti. Kemianteollisuuden sekä metsäteollisuuden tuotteiden vienti oli laskussa, mutta teollisuuden koneiden ja laitteiden viennin arvo laski vähemmän.

Sähköteknisten koneiden ja laitteiden, kuten verkkolaitteiden ja sähköjohtimien, viennin arvo kasvoi. Metallien viennin arvoa nosti viime kuukausien tapaan kaasuputkien vienti rakenteilla olevaa Nord Stream 2 -kaasuputkea varten Itämerelle.

Teräksen, kuparin ja sinkin viennin arvo laski selvästi, mutta nikkelin vienti kasvoi.

Vienti Saksaan heikkeni selvästi

Vienti EU-maihin laski seitsemän prosenttia, mutta vienti EU:n ulkopuolelle nousi kaksi prosenttia vertailukuukaudesta kesäkuussa. Vienti Yhdysvaltoihin, Kiinaan ja Venäjälle kasvoi kesäkuussa, mutta vienti muihin suuriin kauppakumppaneihin laski.

Vienti Suomen tärkeimpään vientimaahan Saksaan laski selvästi. Tuonnin arvo laski kesäkuussa kymmenen prosenttia ja oli noin viisi miljardia euroa. Tuontihinnat laskivat 3,9 prosenttia ja tuontimäärät 2,3 prosenttia viime vuoteen verrattuna.

Kauppatase oli kesäkuussa 208 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Tammi–kesäkuussa kauppatase oli 159 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuoden 2018 kesäkuussa kauppatase oli 156 miljoonaa euroa alijäämäinen ja tammi–kesäkuussa lähes 1,2 miljardia euroa alijäämäinen.

Suomen talous kasvoi viime vuodesta 1,2 prosenttia

Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan (siirryt toiseen palveluun) bruttokansantuotteen volyymi kasvoi huhti–kesäkuussa 0,5 prosenttia edelliseen vuosineljännekseen verrattuna. Viime vuoden toiseen neljännekseen verrattuna työpäiväkorjattu bruttokansantuote kasvoi 1,2 prosenttia.

Volyymi tarkoittaa tietoa, josta hintojen muutosten vaikutukset on poistettu. Kuluvan vuoden ensimmäisellä neljänneksellä bruttokansantuote kasvoi tarkentuneiden tietojen mukaan 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 0,9 prosenttia vuodentakaisesta.

Kuluvan vuoden toisella neljänneksellä viennin volyymi kasvoi 4,1 prosenttia vuodentakaisesta, mutta väheni 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä. Tuonti kasvoi 2,8 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 2,8 prosenttia vuodentakaisesta.

Yksityisen kulutuksen volyymi kasvoi toisella neljänneksellä 0,9 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 0,3 prosenttia vuodentakaisesta. Kiinteän pääoman bruttomuodostus eli investoinnit kasvoivat 0,5 prosenttia edellisestä neljänneksestä ja 1,1 prosenttia vuodentakaisesta.

Suomen Hypoteekkiyhdistys Hypo arvioi perjantaina talouskatsauksessaan, että tältä vuodelta Suomen nousu on nähty ja loppuvuonna Suomi kääntyy taantumaan talouden supistuessa lievästi.

Lue myös:

Suomen tavaravienti supistui huhtikuussa – taustalla vuoden takainen iso laivatoimitus

Suomen vienti kasvoi viime vuonna 15 prosenttia