1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Iran

Gibraltarilta vapautettu iranilaistankkeri teki jälleen u-käännöksen – vaihtanut kohdesatamaa jo kolmesti

Adrian Daryaksi nimeään vaihtanut Grace 1 on viimeisimmän tiedon mukaan menossa Turkkiin tai Libanoniin.

Iran
Iranilainen tankkeri Grace 1, nykyiseltä nimeltään Adrian Darya, on lähtenyt Gibraltarilta merelle.
Iranilainen tankkeri Grace 1, nykyiseltä nimeltään Adrian Darya, kuvattuna Gibraltarilla 18. elokuuta.A. Carrasco Ragel / EPA

Gibraltarilla brittien toimesta pidätettynä ollut iranilaistankkeri on vaihtanut kohdesatamaansa kymmenen päivän aikana jo kolmesti.

Kun Grace 1:nä tunnettu alus lähti Gibraltarilta, sen kohdesatama oli Kalamata Kreikassa. Sen jälkeen se muutti kohdettaan Turkin Mersiniin.

Eilen alus teki miltei u-käännöksen Turkin rannikolla. Perjantaina sama manööveri toistui Länsi-Kyproksella.

Adrian Daryan lastina on yli kaksi miljoonaa barrelia iranilaista öljyä. Sen arvo on noin 130 miljoonaa dollaria.

Britit ottivat aluksen viideksi viikoksi haltuunsa heinäkuun alussa, koska sen epäiltiin vievään lastinsa Syyriaan, joka on öljyn osalta EU:n kauppasaarrossa.

Iranilaista öljyä koskevat myös Yhdysvaltain asettamat pakotteet.

Nyt määränpäänä turkkilainen tai libanonilainen satama

Nyt laivan miehistö on syöttänyt tunnistusjärjestelmään tiedon, että alus olisi matkalla kohti Iskenderunin satamaa Turkissa. Se sijaitsee pari sataa kilometriä pohjoiseen Baniyasin öljynjalostamolta Syyriasta, minne aluksen alun perin epäiltiin olleen menossa.

Turkin ulkoministeri Mevlüt Çavuşoğlu puolestaan sanoi perjantaina päivällä, että tankkeri on matkalla Libanoniin.

Libanonin valtiovarainministeri Ali Hassan Khalil vastasi, ettei Libanonin viranomaisille ole kerrottu, että tankkeri olisi matkalla johonkin sen satamaan.

Libanonin energiaministeri sanoi uutistoimisto AFP:n mukaan sosiaalisessa mediassa, ettei ministeriö osta raakaöljyä muualta eikä Libanonilla edes ole öljynjalostamoa. Myöskään tankkerilta ei ole otettu yhteyttä.

Yhdysvallat sanoo, että laiva on Iranin vallankumouskaartin vallassa. Vallankumouskaartia se taas pitää terroristijärjestönä ja on varoittanut alueen valtioita olemasta tekemisissä aluksen kanssa.

Iranin hallituksen tiedottaja kertoi maanantaina, että laivan lasti on myyty ulkomaille. Ostajamaata hän ei kuitenkaan täsmentänyt.

Iranin ulkoministeri sanoi Suomen vierailullaan, että Yhdysvaltain pakotteiden vuoksi he eivät voi olla läpinäkyviä myymänsä öljyn suhteen.

Uutistoimisto AP:n mukaan Iran on menettänyt miljardeja dollareita Yhdysvaltain pakotteiden vuoksi.

Lähteet: Reuters, AP, AFP

Lue seuraavaksi