Runsas kuvien ja videoiden jakaminen rikos- ja onnettomuuspaikoilta saattaa vaikeuttaa tapausten tutkintaa

Onnettomuus- tai rikospaikalle saapuessa ohikulkija saattaa ottaa tilanteesta kuvia. Poliisin mielestä yleisön kannattaisi lähestyä heitä ennen kuvien julkaisemista. Arkielämän amatöörietsivistä on usein apua poliisille.

rikostutkimus
Timinsaarentien risteyksessä poliisin tiesulku 25. elokuuta.
Poliisin tiesulku 25. elokuuta paikassa, jossa epäillyt poliisiampujat otettiin kiinni.Antti Eintola \ Yle

Porvoossa tapahtuneet poliisiampumiset hätkähdyttivät suomalaisia elokuussa. Epäiltyjen takaa-ajon jälkeen sosiaaliseen mediaan ilmestyi kiinniottopaikalta kuvattuja videoita ja kuvia. Poliisin mielestä liian uteliaat sivulliset saattavat kuitenkin haitata jutun tutkintaa.

Porvoon ampumisia ja Ikaalisten kiinniottoa tutkii KRP. Asiasta yleisellä tasolla puhuttaessa Sisä-Suomen poliisilaitoksen rikosylikomisario Ilkka Laasaselta löytyy ymmärrystä kansalaisten herkkyyteen tarttua puhelimeensa ja ottaa kuvia tai videoita saapuessaan onnettomuus- tai rikospaikalle. Tilanne on paikalle sattumalta saapuvalle uusi ja erikoinen, eivätkä ihmiset arjessaan useinkaan joudu vastaaviin tilanteisiin.

– Kyllähän se tutkinnanjohtajan työtä kuitenkin haittaa, jos väärää tietoa menee väärässä aikataulussa väärään kohteeseen, siitä voi tulla ihan arvaamattomiakin seurauksia, Ilkka Laasanen kertoo.

Lievimmillään haitta on kohteessa, jossa ihmiset pyrkivät liian lähelle jo eristettyä aluetta. Pahempaa haittaa tutkinnalle on siitä, että uteliaat kansalaiset julkaisevat kuviaan ja oletettua tietoaan erilaisilla foorumeilla ajattelematta asian suurempia seurauksia.

.

Ilkka Laasanen Sisä-Suomen poliisilaitoksen edessä Tampereella.
Rikosylikomisario Ilkka Laasanen toivoo, että kynnys ilmoittaa havainnoistaan poliisille ei saa olla liian korkea.Antti Eintola / Yle

Yleisellä paikalla kuvaaminen on toki sallittua ja poliisi ei voi estää kuvien julkaisua. Rikos- ja onnettomuuspaikalla poliisilla on tosin mahdollisuus eristää alue ja antaa sivullisille käskyjä. Alueen eristämisen turvaamiseksi löytyy omat sanktionsa, mutta usein kuvat ehtivät levitä eri foorumeille jo ennen kohteen eristämistä.

Kuvat tai havainnot mieluummin ensin poliisille

Vakavampia seuraamuksia onnettomuus- tai rikospaikan kuvien välittämisestä nettiin ei viranomaisten mielestä ole mahdollista asettaa. Yleisellä paikalla kuvaaminen ja kuvien eteenpäin välittäminen ei ole lainvastaista tai rikollista. Poliisi työskentelee myös netin ja erilaisten somekanavien parissa, mutta internetin äärettömistä syövereistä voi olla jokseenkin vaikea kaivaa tietoa tai todistusaineistoa, jos sitä ei ole ilmoitettu suoraan viranomaisille.

– Lainvastaiset teot edellyttävät tahallisuutta ja varmasti yksikään ihminen ei kuvia ottaessaan ja niitä nettiin laittaessaan mieti, että hän tekee tässä tahallaan väärin. Tästä voi sitten aiheutua tutkinnalle vahinkoa, mutta asiaa ei voi kyllä kriminalisoida. Jotenkin siihen tulisi voida puuttua, mutta miten, onkin jo vaikeampi juttu, rikosylikomisario Ilkka Laasanen pohtii.

Jos rikos- tai onnettomuuspaikalle saapuva ihminen tekee alueelta löydön joka saattaisi olla poliisille mielenkiintoinen jopa todisteena, hänen kannattaisi rikosylikomisario Ilkka Laasasen mielestä ottaa oitis yhteyttä poliisin, eikä ladata mahdollisesta todistusaineistosta materiaalia nettiin tai tiedotusvälineisiin. Poliisi kyllä neuvoo, kuinka asian kanssa kannattaa menetellä.

Amatööridekkareista hyötyä rikostutkinnassa

Toisaalta uteliaista ja amatöörietsiväpiirteisistä ihmisistä on aika-ajoin myös hyötyä poliisille, joka pyytää suhteellisen usein median kautta silminnäkijähavaintoja tai asiasta jotain tietäviä ottamaan yhteyttä poliisiin. Joskus näiden pienien vihjeiden kautta on päästy rikoksen tutkinnassa huomattavasti eteenpäin tai saatu jopa rikos ratkaistua.

Poliisista kehotetaan tavallista kadun tallaajaa olemaan rohkeasti yhteydessä heihin, jos jokin asia tai ilmiö pistää ihmisen kellot soimaan sen suhteen, että asiaan voisi liittyä jotain rikollista toimintaa. Poliisin tehtävä on harkita onko asiaa syytä tutkia enempää.

– Rikos- tai onnettomuuspaikalla voi tehdä havaintoja, joista voi olla paljonkin hyötyä tutkinnalle eli kyllä tiettyyn rajaan asti. Tämmöinen amatööridekkaritouhukin voi olla varsin hyödyllistä, Ilkka Laasanen painottaa.

Poliisin työskentelyä ei saa häiritä

Poliisin kannalta suurin ongelma onnettomuus- ja rikospaikalle saapuvissa ihmisissä on sellainen parveilu ja lähelle tunkeminen, joka haittaa jo poliisin ja muiden viranomaisten tutkintaa.

– Pahimmillaan esimerkiksi kuolonkolareissa tapahtumat etenevät aivan väärässä järjestyksessä. Omaisten kannalta on erittäin valitettavaa, jos kuvat onnettomuuspaikalta välittyvät sosiaalisen median kautta heille ennen kuin poliisi on ehtinyt viedä viestiä virallisesti asian osaisille, kertoo rikosylikomisario Ilkka Laasanen Sisä-Suomen poliisilaitokselta.

Kaikkein pahinta luonnollisesti on se, että kännykkä kaivetaan taskusta kuvausta varten ennen kuin varmistetaan, voisiko onnettomuuden tai rikospaikan uhreille antaa ensiapua.