Asuntolainoja nostettiin reilusti enemmän kuin vuosi sitten – korko laski edelleen

Lainoja nostettiin heinäkuussa viimeksi yhtä paljon yli kymmenen vuotta sitten

asuntolainat
kauppakirja asunnon pöydällä
Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat pidentyneet. Kuusi prosenttia lainanottajista maksaa velkaansa pois yli 29 vuotta.AOP

Uusia asuntolainoja nostettiin heinäkuussa 1,7 miljardin euron edestä, mikä on 200 miljoonaa euroa enemmän kuin vuosi sitten vastaavana aikana. Viimeksi asuntolainoja nostettiin heinäkuussa enemmän vuosina 2007–2008, jolloin asuntolainanostot olivat suurimmillaan, kertoo Suomen Pankk (siirryt toiseen palveluun)i.

Uusien asuntolainojen keskikorko on laskenut edelleen tämän vuoden aikana. Heinäkuussa uusien asuntolainojen sovittu vuosikorko oli 0,74 prosenttia, kun se viime joulukuussa oli 0,87 prosenttia.

Sovitun vuosikoron laskua selittää korkomarginaalin kaventuminen. Heinäkuussa uusien asuntolainojen keskimääräinen korkomarginaali oli arviolta 0,53–0,63 prosenttia.

Takaisinmaksuajat pidentyneet

Asuntolainojen takaisinmaksuajat ovat viime vuosina pidentyneet. Heinäkuussa nostettujen uusien asuntolainojen keskimääräinen takaisinmaksuaika oli 20 vuotta ja 7 kuukautta. Se oli puoli vuotta pidempi kuin vuosi sitten ja vuoden pidempi kuin heinäkuussa vuonna 2017.

Heinäkuussa uusista asuntolainoista yli 60 prosenttia oli takaisinmaksuajaltaan 20–26 vuotta. Kuusi prosenttia oli takaisinmaksuajaltaan yli 29 vuotta.

Touko–heinäkuussa asuntolainoja nostettiin seitsemän prosenttia enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna. Kasvaneiden nostomäärien vuoksi asuntolainakanta ylitti 99 miljardia euroa heinäkuussa, ja sen vuosikasvuvauhti oli 2,1 prosenttia.

Lue lisää:

Sadan vuoden tunnollisuus näkyy rahapussissa: suomalaisilla mahdollisesti jopa maailman halvimmat asuntolainat