Jutta Urpilainen Turun Eurooppa-foorumissa: Talouteen tai ulkosuhteisiin liittyvä EU-komissaaripesti kiinnostaa

Urpilainen on keskustellut roolistaan komission puheenjohtajan Ursula von der Leyenin kanssa. Salkku voi selvitä jo ensi viikolla.

Komissaariehdokas Jutta Urpilainen oli eduskunnan suuren valiokunnan kuultavana Turun Eurooppa-foorumilla. Kuva: Roni Lehti / Lehtikuva

Suomen komissaariehdokas Jutta Urpilainen (sd.) on kiinnostunut talouteen tai ulkosuhteisiin liittyvästä salkusta tulevassa EU-komissiossa.

Urpilainen kertoi asiasta tänään perjantaina eduskunnan suuren valiokunnan julkisessa kuulemisessa Turun Eurooppa-foorumissa.

– Olen lähtenyt siitä, että minulla kolme osa-aluetta, joiden kanssa olen ennen kaikkea ollut tekemisissä eli talous, ulkosuhteet sekä osaaminen, innovaatiot ja tutkimus, Urpilainen sanoi.

Urpilainen kuitenkin painotti erityisesti taloutta ja ulkosuhteita. Hän on käynyt keskusteluja komission uuden puheenjohtajan, saksalaisen Ursula von der Leyenin kanssa. Päätöksiä on luvassa lähiviikkoina.

– Olen viestittänyt, että erityisen mielelläni tekisin töitä näiden aiheiden parissa. Mutta mikä se näistä olisi, sen yksin Ursula von der Leyen tietää, Urpilainen sanoi.

Urpilainen loksahtanee helposti Leyenin palapeliin

Pallo on nyt von der Leyenillä. Hän julkistaa alustavan salkkujaon mahdollisesti jo ensi viikolla.

Tämän jälkeen jokainen komissaariehdokas käy vielä Euroopan parlamentin kuultavana. Ehdokkaat pyritään valitsemaan niin että tämä vaihe on muodollisuus, mutta parlamentilla on halutessaan veto-oikeus ei-toivottuihin komissaareihin.

Uuden komission on määrä aloittaa työnsä marraskuun alussa.

Urpilaisen valinta tuskin herättää suuria kysymyksiä. Urpilainen kehuu von der Leyeniä miellyttäväksi ja motivoituneeksi ja puhuu EU:n yhtenäisyyden puolesta, kuten tulevan komissaarin kuuluukin.

– EU:n yhtenäisyys on kärsinyt. On huolestuttavaa, että meillä on erilaisia näkemyksiä siitä mitä EU:n kivijalat eli oikeusvaltio, sananvapaus ja demokratia tarkoittavat, hän sanoo Ylen haastattelussa.

Urpilainen olisi ensimmäinen suomalainen nainen komissaarina. Aiemmista komissaareista Erkki Liikanen ja Olli Rehn palvelivat kaksi kautta ja Jyrki Katainen yhden.

Toinen keskeinen teema Urpilaiselle on turvallisuus. Hän nostaa esiin kyberuhat, hybridivaikuttamisen ja ilmastonmuutoksen.

– Yksi keskeinen asia on, pystytäänkö osoittamaan että EU todella tuo lisäarvoa ihmisten elämään. Ajattelen niin, että turvallisuus on siiä keskeinen osa-alue, Urpilainen sanoo.

Nimi muistetaan Kreikassa

Suuren valiokunnan julkinen kuuleminen oli Urpilaiselle kevyttä kesäharjoitusta eurooppalaisia tehtäviä varten.

Tapahtuman luonne oli seremoniallinen. EU:n avoimuudesta puhuttaessa muistetaan aina mainita, että kuka tahansa pystyy seuraamaan Euroopan parlamentin valiokuntien kokouksia – Suomen eduskunnan valiokuntien ovet taas ovat kansalaisilta säpissä.

Julkisella kuulemisella Turun Eurooppa-foorumi ja eduskunta vastaavat kerran vuodessa tähän kritiikkiin.

Isointa epäluuloa Urpilaisen pestiä kohtaan, etenkin jos kohdalle osuu talouspainotteinen salkku, voi olla odotettavissa Etelä-Euroopasta.

Urpilainen toimi Suomen valtiovarainministerinä Kreikan talouskriisin aikaan. Kreikassa muistetaan ne maat, jotka vaativat heiltä tuolloin niin tiukkaa talouskuria, että kansalaisten hyvinvointi kärsi. Suomi oli yksi niistä.

Miltä tuntuisi joutua taas Euroopan talousasioiden myrskynsilmään?

– Olen oppinut elämässä, että se otetaan vastaan mikä vastaan tulee, ja sitten yritetään selviytyä annetuista vastuista mahdollisimman hyvin. Kun tekee asiat niin hyvin kuin osaa, niin enempään ei pysty, Urpilainen sanoo.