Irlannin ulkoministeri Ylelle: Brittien esitettävä uskottavia brexit-vaihtoehtoja

Simon Coveney tapasi Helsingissä Britannian ulkoministerin, muttei saanut selville miten Britannia aikoo ratkaista erosopimuksen ongelmat.

Irlanti
Irlannin ulkoministeri Simon Coveney.
Irlannin ulkoministeri Simon Coveney. Kuva on otettu helmikuussa Genevessä.Salvatore di Nolfi / EPA-EFE

Irlanti perää Britannian hallitukselta uskottavia ratkaisuehdotuksia siihen, miten Britannian sopimukseton ero EU:sta vältettäisiin.

Irlannin ulkoministeri Simon Coveney tapasi Britannian virkaveljensä Dominic Raabin päivällä Helsingissä EU:n ulkoministerikokouksen liepeillä yrittäen ymmärtää mihin Britannian hallitus pyrkii.

– Jos Britannialla on uskottavia vaihtoehtoja, meidän on nähtävä niiden yksityiskohdat. Kehotan Britanniaa tuomaan ne esille, Coveney sanoi Ylelle.

Britannian hallitus ei hyväksy erosopimukseen kirjattua ns. backstop-ratkaisua, jonka tarkoitus on välttää rajatarkastusten pystyttäminen Irlannin ja Pohjois-Irlannin rajalle. Brexitin tapahtuessa rajasta tulee myös EU:n ulkoraja, jonka ylittävät tavarat ja ihmiset tulisi tarkastaa.

– Heidän on tuotava pöytään uskottavia vaihtoehtoja jotka ajavat saman asian (kuin backstop). Suoraan sanottuna aika on loppumassa, Coveney sanoi.

Britannian on määrä erota EU:sta 31. lokakuuta. Irlannin hallitus on sanonut, että se ei aio pystyttää rajalle tarkastuspisteitä tai aitoja, vaikka ero tapahtuisi ilman sopimusta.

– Tarkastuksia on oltava jossakin. Ne eivät tule olemaan rajalla, Coveney sanoi.

Tarkastukset ovat hänen mukaansa kuitenkin huomattavasti huonompi vaihtoehto kuin erosopimuksen backstop-järjestely, jossa Pohjois-Irlanti jäisi osaksi EU:n tulliliittoa siirtymäkauden ajaksi.

– Se saisi monet ihmiset Irlannissa hyvin vihaisiksi ja turhautuneiksi. Mutta jos ero tapahtuu ilman sopimusta, meidän on tehtävä vaikeita valintoja, Coveney sanoi.

Brexit ei ollut ulkoministerien Helsingin-kokouksen asialistalla, mutta Coveney kertoi saaneensa kokouksessa vaikutelman, että muut jäsenmaat ovat yhä tiukasti Irlannin tukena.

– Solidaarisuus EU:ssa meitä kohtaan on ollut kivenkovaa, Coveney sanoi.

Britannian pääministeri Boris Johnson ilmoitti keskiviikkona, että parlamentin syysistuntoa lyhennetään. Käytännössä parlamentin alahuoneelle jää hyvin niukasti aikaa yrittää estää Britannian sopimukseton ero.

Coveney ei halunnut arvioida, lisääkö ratkaisu sopimuksettoman eron todennäköisyyttä. Hänen mukaansa kysymys on Britannian sisäinen.

Lisää aiheesta:

EU-maiden ulkoministerit tapasivat Finlandia-talossa – Asialistalla liuta polttavia kriisejä

Britannian pääministeri lupasi kiihdyttää neuvotteluja uudesta brexit-sopimuksesta