Hamppupioneeri

Keväällä kauppoihin tuli ensimmäinen kotimainen kannabinoideja sisältävä hamppuöljy. Kiistanalaisen tuotteen on kehittänyt Janne Kruunari.

Kruunari aloitti hamppuöljyn kehittämisen vuonna 2017. Nyt syötävää öljyä tuottaa hamppuyritys Hempaattinen. Firman päämaja sijaitsee Turun seudulla entisessä alkoholistiparantolassa.

Hempaattinen valmistaa öljynsä EU:n hyväksymästä suomalaisesta, ei-päihdyttävästä Finola-teollisuushampusta.

Teollisuushamppu sisältää CBD:tä ja muita kannabinoideja, joilla on joidenkin tutkimusten mukaan lääkitseviä ominaisuuksia. Talkoolaiset Santeri Häkkinen, Samu Miettinen ja Jenna Kukkonen-Enqvist poimivat kasveja.

Osa Hempaattisen toimintaan osallistuvista vapaaehtoisista haluaisi työllistyä hamppualalle, jos se vain olisi mahdollista. Kuvassa Samu Miettinen keräämässä hamppua.

Janne Kruunari viljelee hamppua entisen alkoholistiparantolan puutarhassa. Täällä kasvaa eri lajikkeita tutkimuskäyttöön.

Se, mitä me täällä teemme, on ihan koskematon asia tähän mennessä Suomessa. Emme oikein itsekään tiedä, mimmoista on olla hamppuyrittäjä. Se on aika pirun vaikeaa.

Janne Kruunari

Kruunarin mukaan laillisen hamppuyrityksen on hankala toimia Suomessa, koska hänen mielestään viranomaisilta puuttuu tietämys hampusta. Kasvi sekoitetaan mielikuvissa usein päihdekannabikseen.

Tammikuussa poliisi teki kotietsinnän Kruunarin kotiin Pöytyällä, koska häntä epäiltiin huumausainerikoksesta. Kruunari kertoo, että hänellä oli hallussaan noin sata kiloa Finolan kukkaa ja hartsia.

Poliisi kertoo, että laboratorion lausunnon mukaan takavarikoidun aineen THC-pitoisuus oli alle 0,2 prosenttia. Siksi poliisi lopetti tutkinnan ei rikosta -perusteella.

EU sallii korkeintaan 0,2 prosenttia päihdyttävää THC-yhdistettä sisältävien teollisuushamppulajikkeiden viljelyn. Kevytkannabikseksi kutsuttuja teollisuushampun kukintoja myydään kaupoissa useissa EU-maissa.

Suomen viranomaiset eivät myyntiä salli. Suomessa kukkien polttaminen tai syöminen voidaan tulkita huumausainerikokseksi, vaikka ne eivät päihdyttäisikään.

Janne Kruunari sanoo, että Hempaattisen öljy vastaa tavallista ruokaöljyä, jonka joukossa on hieman hampun yhdisteitä. Hänen mukaansa öljyn mahdolliset myönteiset vaikutukset ovat yksilöllisiä.

Koehenkilöt ovat kokeilleet, mitä tapahtuu, jos öljyä nauttii vaikka desin. Ei ole mitään sellaisia wow-elämyksiä tullut, että nyt on kovaa settii.

Janne Kruunari

Ruokaviraston mukaan kannabinoideja sisältävä öljy on uuselintarvike, jonka tuonti markkinoille vaatii uuselintarvikeluvan. Sellaista Hempaattinen ei ole hakenut.

Lääkealaa valvova Fimea kertoo aloittaneensa valvontatoimet Hempaattiseen liittyen. Fimean mukaan kannabidiolia eli CBD:tä sisältävät uutteet eivät ole sallittuja, koska ne rinnastuvat reseptilääkkeeseen Suomessa.

Turun elintarvikeviranomaiset tekivät syyskuun loppupuolella tarkastuksen Hempaattisen toimitiloihin. Yritys päätti vetää hamppuöljyn pois myynnistä viranomaisten vaatimuksesta.

Kruunarin mukaan Hempaattinen on valmis painimaan tuotteidensa laillisuudesta viranomaisten kanssa.

Janne Kruunari sanoo, että he kokeilevat rajoja, jotta valtiovalta ottaisi hamppubisneksen kehittämisen asialistalleen. Hän arvioi, että maailmalla on meneillään murros hampun suhteen.

Hän uskoo, että tulevaisuudessa myös päihdekannabis laillistuu. Siksi hänen mielestään Suomen pitäisi alkaa valmistautua muutokseen tutkimuksen ja erilaisten kokeilujen avulla.

Tekijät

Toimittaja

Mikko Leppänen

Kuvaaja

Laura Hyyti

Julkaistu 28.9.