Poliisijohtajilta puolustuspuhe Porvoon niukasta tiedotuksesta – jyrähtävät myös tietovuodoista: "Rikos, johon suhtaudutaan syvällä vakavuudella"

Poliisijohtajat penäävät blogikirjoituksessaan myös medialta vastuuta.

poliisi
Poliiseja tiellä E12 Hämeenkyrön ja Ikaalisten välillä 25. elokuuta 2019
Poliiseja tiellä E12 Hämeenkyrön ja Ikaalisten välillä 25. elokuuta 2019 liittyen Porvoon poliisiampumistapaukseen.Mika Kanerva / Lehtikuva

Poliisi puolustaa voimakkaasti niukkaa tiedotuslinjaansa suurissa rikostapahtumissa.

Poliisi on saanut medialta ja kansalaisilta kritiikkiä viime viikonloppuna tapahtuneen Porvoon poliisiampumistapauksen erittäin vaitonaisesta tiedotuksesta.

Poliisijohtajat Tomi Vuori ja Sanna Heikinheimo kirjoittavat perjantaina julkaistussa Poliisiblogissa (siirryt toiseen palveluun), että tällaiset tilanteet herättävät ymmärrettävästi laajaa mielenkiintoa niin kansalaisten kuin mediankin parissa.

Poliisijohtajat kuitenkin muistuttavat, että poliisin viestintään liittyy aina erottamattomana osana vastuu. He kirjoittavat, että jos poliisi ei kerro esimerkiksi rikoksesta epäillyn tuntomerkkejä, se perustuu poliisin harkintaan kyseisessä tilanteessa.

– Kun asioita ei kerrota julkisuuteen, siihen on yleensä syynsä. Hyvin usein tietojen julkaisusta voi olla suoranaista haittaa tai vaaraa. Kyseessä voi olla hengen ja terveyden tai rikoksen selvittämisen vaarantuminen, ja tietojen julkaiseminen voisi olla jopa vastoin lakia, Vuori ja Heikinheimo kirjoittavat.

Poliisijohtajat kirjoittavat, että harkinnan julkisuuteen annettavista tiedoista tekee tilannetta johtava poliisi, ”ei kukaan ulkopuolinen eikä millään muulla agendalla”.

Vuori ja Heikinheimo kirjoittavat, että tämä on vastalause esimerkiksi Porvoon ampumistapauksen yhteydessä tulleille vihjailuille, joiden tavoitteena on yhteiskunnallinen vastakkainasettelu ja luottamuksen rapauttaminen viranomaisia kohtaan.

"Tietovuodot eivät kuulu poliisiorganisaatioon"

Vuori ja Heikinheimo myöntävät, että Porvoon ampumistapaus on Suomen oloissa poikkeuksellinen tapahtuma ja sen saama julkisuus on sen takia ymmärrettävää.

Poliisijohtajat kuitenkin arvostelevat sitä, että poliisista on vuodettu tietoja medialle ohi tutkinnanjohtajan. He painottavat, että tietovuodot eivät kuulu poliisiorganisaatioon.

– Kyseessä on rikos, johon suhtaudutaan syvällä vakavuudella, Vuori ja Heikinheimo jyrähtävät.

Poliisijohtajat penäävät kirjoituksessaan myös medialta vastuuta. Vuori ja Heikinheimo muistuttavat, että ”ei liene kenenkään etu edesauttaa rikollisten onnistumista".

Heidän mukaansa myös meneillään olevassa tilanteessa tapahtumapaikalta mediassa julkaistuilla kuvilla voidaan tahtomattaan auttaa rikollisia ja vaarantaa operaation onnistuminen tai jopa poliisien henki.

Lue myös:

Vanhemman veljen asianajaja Ylelle: "Ymmärrän, että juttu kiinnostaa Suomen kansaa" – Puolustus vaikenee tässä vaiheessa Porvoon ampumisista

Porvoon ampumisesta epäiltyjen veljesten vangitsemisistunnot järjestettiin Vantaalla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 29. elokuuta 2019, kuvassa vanhempi veljeksistä.
Porvoon ampumisesta epäiltyjen veljesten vangitsemisistunnot järjestettiin Vantaalla Itä-Uudenmaan käräjäoikeudessa 29. elokuuta 2019, kuvassa vanhempi veljeksistä.Pasi Murto / AOP