Viipurin historiallisen Monrepos-puiston päärakennus on purettu – talo rakennetaan uudestaan osin vanhoista homeisista hirsistä

Monrepos
Monrepos puiston kartanon päärakennus pihan puoli
Vuoden 2019 keväällä Monrepos-puiston kartanon päärkennuksen ulkolaudoitus oli jo purettu ja viety säilöön.Kari Saastamoinen/Yle

Venäjällä kuohuu jälleen Viipurin historiallisen Monrepos-puiston restauroinnin ympärillä. Puiston ja sen rakennusten suojelusta huolestuneet venäläiset järjestöt ovat ilmoittaneet kartanon päärakennuksen purkamisesta.

Puiston hallinnon lehdistösihteeri Irina Andrejeva vahvistaa rakennuksen purun Ylelle.

– Rakennus on kokonaan purettu, mutta sen osat ovat tallessa. Osa on suojassa puiston alueella ja osa muualla, Andrejeva vakuuttaa.

Rakennus on tarkoitus pystyttää uudelleen osin vanhasta tavarasta.

Monrepos puiston kartanon päärakennuksen tulipalon jälkiä
Kartanorakennuksen hirsiseinät ovat osittain palaneet.Kari Saastamoinen/Yle

Laajat tuholais- ja homevauriot

Ylen käydessä puistossa keväällä 2019 rakennuksen ulkolaudoitus ja sisustus oli jo poistettu. Restauroijien mukaan se oli dokumentoitu ja viety säilytykseen tutkimuksia ja restaurointia varten. Tuolloin rakennuksen hirret oli esimerkiksi numeroitu purkua varten.

Rakennuksen restaurointia johtavan Aleksander Tufanovin mukaan talon puurakenteista otetuista näytteistä saatiin kesällä laboratoriotulokset, joissa ilmeni laajoja laajoja sieni- ja hyönteistuhoja.

– Tavallisesti tällaisia rakenteita ei voi enää käyttää. Entisaikaan ne esimerkiksi poltettiin. Me aiomme kuitenkin kuivattaa niitä huolellisesti ja käsitellä ne sienimyrkyllä ja käyttää osittain uudelleen koottavassa rakennuksessa., Aleksander Tufanov kertoo.

Restauroija Aleksander Tufanov Viipurin Monrepos puiston kartanon työmaalla
Rakennuksen entisöijä Alksandr Tufanov.Kari Saastamoinen/Yle

Tufanovin mukaan entisöidyssä rakennuksessa tulee olemaan noin 40 prosenttia vanhaa materiaalia ja 60 prosenttia uutta materiaalia. Hän sanoo, että kartanon päärakennukselle on tarkoitus rakentaa talven aikana perustukset.

– Sen päälle alamme sitten rakentaa entisöitävää rakennusta. Uskon, että rakennus on kokonaan valmis ensi vuoden lopussa, jos mitään yllättävää ei tapahdu, Aleksandr Tufanov sanoo.

Venäläisten järjestöjen huolestumisesta Monrepos-puiston kartanon päärakennuksen purusta kertoi ensin Iltasanomat. (siirryt toiseen palveluun)