Joensuun kaupunki haluaa takaisin osuutensa päihdekuntayhtymästä

Joensuu, Lappeenranta ja Imatra harkitsevat Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymän haastamista oikeuteen. Kyse on rahasta.

Joensuu
mies juo viinaa, silhuetti
Itä-Suomen kunnat ovat järjestelleet päihdepalveluitaan uudelleen, mutta päihdehuollon kuntayhtymän purku on jättänyt monia kuntia tyytymättömiksi.AOP

Joensuun kaupunki harkitsee oikeusjuttua saadakseen rahansa takaisin päihdehuollon yhteistyön purkautumisesta.

Itä-Suomen päihdehuollon kuntayhtymästä erosi vuonna 2016 yhteensä 19 kuntaa. Eronneista kunnista yhdeksän on Pohjois-Karjalasta, Joensuun ohella Kontiolahti, Lieksa, Liperi, Nurmes, Outokumpu, Polvijärvi, Rääkkylä ja Valtimo.

Näistä Joensuu on aikanaan maksanut eniten peruspääomaa, lähes 150 000 euroa.

Kuntayhtymä ei kuitenkaan aio maksaa eronneiden kuntien osuuksia takaisin vedoten muun muassa kuntayhtymän alasajon kustannuksiin.

Joensuu kuitenkin katsoo Lappeenrannan ja Imatran tavoin, että kuntayhtymällä on vuoden 2018 tilinpäätöksen perusteella varaa maksaa peruspääomat takaisin.

Joensuun kaupunginhallitus päättää maanantaina, vaatiiko Joensuu peruspääoman palauttamista oikeusteitse. Riskinä asian riitauttavilla kunnilla on, että hävitessään jutun ne voivat joutua maksamaan myös vastapuolen asianajokulut.