1. yle.fi
  2. Uutiset

Ministeri Paatero Demokraatille: Postin ylimmän johdon palkkiot ehkä tarkasteluun – PAU:n Nieminen: Johto ei ole halunnut leikata omasta pussistaan

Omistajaohjausministeri Paatero toteaa Demokraatin haastattelussa, että Postin työntekijöiden palkkojenalennus tuntuu pahalta. 

postin toiminta
Sirpa Paatero
Antti Aimo-Koivisto / Lehtikuva

Valtion omistajaohjauksesta vastaava ministeri Sirpa Paatero (sd.) sanoo Demokraatille (siirryt toiseen palveluun), että Posti Groupin osingonjakoa ja bonuksia mahdollisesti tarkastellaan.

Paatero toteaa lehden haastattelussa, että Postin työntekijöiden palkkojen alentaminen tuntuu pahalta.

Posti ilmoitti torstaina, että noin 700 Postin paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassa työskentelevän ihmisen työehdot muuttuvat marraskuussa. Posti ja logistiikka-alan unionin PAU:n mukaan postilaisten peruspalkka alenee keskimäärin 30 prosenttia, enimmillään jopa 50 prosenttia.

Postilaisen keskimääräinen kuukausipalkka on 2 200 euroa, josta 30 prosentin palkanalennus merkitsee 660 euron kuukausittaista laskua tuloissa.

Paatero kertoo Demokraatille, että Posti joutuu kilpailemaan kansainvälisiä pörssiyhtiöitä vastaan paketti- ja verkkokauppaliiketoiminnassaan. Ministerin mukaan kilpailijoilla on käytössään edullisempi teollisuusliiton työehtosopimus, mikä tekee kilpailuasetelmasta kestämättömän.

Postin hallintoneuvoston jäsen, SDP:n ex-kansanedustaja Satu Taavitsainen kirjoitti blogissaan (siirryt toiseen palveluun) valtion voivan vaikuttaa tilanteeseen, jos se jättäisi nostamatta Postin sille maksamia osinkoja.

– Osinkojen tasosta voidaan aina keskustella, ja varmaan tässäkin tapauksessa siitä keskustellaan yhtiön kanssa, Paatero vastasi lehdessä.

Taloussanomien (siirryt toiseen palveluun) julkaisemien laskelmien mukaan Postin toimitusjohtajan Heikki Malisen saamat palkat ja palkkiot ovat kivunneet neljässä vuodessa 65 prosenttia 990 000 euroon vuodessa. Malisen kuukausipalkaksi tulee tällä laskelmalla 82 500 euroa.

Taloussanomien mukaan myös Postin johtoryhmän tienestit ovat kasvaneet samaan aikaan tuntuvasti.

Paateron mukaan ylimmän johdon bonuksista voidaan keskustella jatkossa, millaisissa tilanteissa ja millä perustein niitä annetaan.

PAU:n Nieminen: Johto ei ole ollut halukas leikkauksiin omalta osaltaan

PAU:n puheenjohtaja Heidi Nieminen kertoo Ylelle, että Malisen palkka kuulostaa hänen korviinsa isolta. Nieminen kuitenkin sanoo, että hänellä ei ole tapana kritisoida toisten ihmisten palkkoja vaikka ne olisivat kuinka suuria hyvänsä.

Nieminen sanoo, että sitä hän ei käsitä, että Postissa vähiten tienaavat työntekijät tienaavat joidenkin mielestä liikaa ja heidän palkkojaan pitäisi laskea 30 prosenttia.

Nieminen toivoisi, että isoista ongelmistaan kertoneen Postin säästötarpeet näkyisivät myös muidenkin kuin työntekijöiden tai toimihenkilöiden kohdalla.

Nieminen kertoo, että viime keväänä Posti ehdotti PAU:lle säästöneuvotteluita työehtosopimuksen osalta. Hänen mukaansa kävi ilmi, että kun työntekijöiden kustannuksista halutaan säästää, johto ei ole valmis sitoutumaan omalta osaltaan leikkauksiin.

– Otimme yhdessä neuvottelussa esille sen, että jos työehtosopimuksen kustannuksista lähdetään säästämään, sitoutuuko johto siihen, että säästö mitä saadaan ei aiheuta sitä, että bonukset johdolla nousevat. Posti ilmoitti meille, että he eivät voi sitoutua tällaiseen eikä sellaisesta voi keskustella neuvottelupöydässä.

Yle ei tavoittanut perjantai-iltana Postin hallituksen puheenjohtajaa Markku Pohjolaa haastattelua varten.

Lue seuraavaksi