Venäjän ja Ukrainan vankienvaihtoa odotellaan yhä

Ukrainan viranomaiset kiistivät tiedot, että vankienvaihto olisi jo alkanut.

Tulevan vankienvaihdon päivämäärää ei ole vielä sovittu. Kuvassa vapautetut ukrainalaisvangit tapaavat omaisiaan joulukuussa 2017 tapahtuneen vankienvaihdon jälkeen. Kuva: Pavlo Pakhomenko / EPA

Ukrainan ja Venäjän mahdollinen vankienvaihto ei näytä toteutuvan ainakaan tänään perjantaina.

Spekulaatio vankienvaihdosta on kiihtynyt viime päivinä.

Perjantaiaamuna Ukrainan uusi valtionsyyttäjä Ruslan Rjabošapka jakoi Facebookissa postauksen, joka kertoi vankienvaihdon jo alkaneen.

Liikkeellä oli jo tietoja, että Venäjällä vangittuina olevat 24 ukrainalaista merimiestä ja useita muita vankeja olisi jo vapautettu ja he olisivat lentämässä Kiovaan.

Niinpä aamusta alkaen vankien omaiset ja journalistit päivystivät Žuljanan lentokentällä Kiovassa.

Ukrainan viranomaiset kiistävät väitteet vaihdon alkamisesta. Ukrainan presidentinhallinto ilmoitti, että tiedot vaihdon toteutumisesta eivät pidä paikkaansa.

– Tämä ei ole ensimmäinen kerta, kun näemme vahvistamattoman informaation ja monilukuisten "lähteiden" aiheuttavan informaatiokaaosta. Kehotamme ottamaan huomioon disinformaation seuraukset: tässä pelataan yhteiskunnan tunteilla, presidentinhallinto totesi lausunnossaan.

Ukrainan turvallisuuspalvelu SBU kertoo, että vankienvaihdon päivämäärää ei ole vielä sovittu. Lehdistösihteeri Olena Hitljanskaja arvioi ukrainalaiselle uutistoimisto UNIANille (siirryt toiseen palveluun), että vaihto ei toteudu tänään.

Myös useita Ukrainassa vangittuina olevia venäläisiä edustava asianajaja Valentyn Rybin on kiistänyt tiedot vankienvaihdon toteutumisesta.

– Kukaan ei lennä mihinkään, Rybin ilmoitti ja kehotti kaikkia kärsivällisyyteen.

Merkkejä ilmassa

Venäläiset uutistoimistot (siirryt toiseen palveluun) kertoivat eilen torstaina (siirryt toiseen palveluun), että ukrainalainen elokuvaohjaaja Oleg Sentsov on siirretty moskovalaiseen tutkintavankilaan odottamaan mahdollista vankienvaihtoa.

Krimin miehitystä vastustava Sentsov tuomittiin vuonna 2015 Venäjällä vankeuteen terrorismisyytteistä, joita hänen kannattajansa pitävät tekaistuina.

On epäselvää, keitä vankeja Ukraina voisi puolestaan vapauttaa Venäjälle.

Keskiviikkona ukrainalainen tuomioistui päästi Venäjän valtiolliselle RIA Novosti -uutistoimistolle työskentelevän toimittaja Kyrylo Vyšynskin vapaalle odottamaan oikeudenkäyntiä. Vyšynskiä syytetään Ukrainassa maanpetoksesta.

Ukrainan uusi presidentti Volodymyr Zelenskyi on pyrkinyt näkyvästi edistämään vankienvaihtoa. Toteutuessaan vankienvaihto voisi edustaa jonkinasteista liennytystä Ukrainan ja Venäjän suhteissa.

Venäjä miehitti vuonna 2014 Krimin niemimaan ja on tukenut Itä-Ukrainan sodassa Donetskin ja Luhanskin separatistialueita.

Itä-Ukrainan sodassa on YK:n arvion mukaan kuollut noin 13 000 ihmistä.

Aiheesta aiemmin: