1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

Ruotsissa merkittävä sopu puolustusmäärärahojen korotuksista

Puolustusbudjettia on tarkoitus korottaa 5 miljardilla kruunulla eli 460 miljoonalla eurolla vuosittain vuosina 2022–2025.

Ruotsalaisia sotilaita harjoituksessa Visbyssä Gotlannissa. Kuva: Sören Andersson / EPA

Ruotsissa hallituspuolueet ovat sopineet liberaalien ja keskustapuolueen kanssa merkittävästä puolustusmäärärahojen korotuksesta.

Puolustusbudjettia on määrä kasvattaa 5 miljardilla kruunulla eli noin 460 miljoonalla eurolla vuodessa vuosina 2022–2025.

Hallituspuolueet sosiaalidemokraatit ja ympäristöpuolue ilmoittivat asiasta tiedotustilaisuudessa keskustapuolueen ja liberaalien kanssa.

Puolustusministeri Peter Hultqvist perusteli lehdistötilaisuudessa satsauksia sillä, että turvallisuusuhat Ruotsia kohtaan ovat kasvaneet ja puolustusta pitää vahvistaa.

Hultqvist mainitsi esimerkkeinä turvallisuustilanteen muutoksista muun muassa Venäjän aggression Georgiaa vastaan ja Krimin miehityksen Ukrainalta.

Puolustusvoimat kiitti

Ruotsin puolustusvoimat kiitteli päätöstä.

– Puolustusta on syytä kohentaa muuttuneen maailmantilanteen vuoksi, puolustusvoimien komentaja kenraali Micael Bydén sanoi uutistoimisto TT:n mukaan.

SVT:n mukaan budjettiesityksen seuraavassa vaiheessa kuullaan kaikkia puolueita ja viranomaisia.

Puolustusmäärärahojen korotuksesta syntyi kiistaa ennen Ruotsin valtiopäivien kesätaukoa, kun sosiaalidemokraattien johtama hallitus ei ollut valmis sitoutumaan parlamentaarisen puolustusvalmistelun raportissa esitettyihin määrärahakorotuksiin.

Raportissa esitettiin Ruotsin sodan ajan puolustusorganisaation kasvattamista 60 000:sta henkilöstä 90 000:ään, mukaan lukien kodinturvajoukot ja siviilityöntekijät.

Vuosittain koulutettavien asevelvollisten määrää on tarkoitus nostaa nykyisestä 4 000:sta 8 000:een vuoteen 2024 mennessä.

Huolta rahoituksesta

Puolustusministeri Hultqvist ei mennyt yksityiskohtiin siitä, miten määrärahojen korotus rahoitetaan.

– Meillä on rahoituksesta yhteinen näkemys, joka näyttää mielestäni hyvältä ja johon olemme tyytyväisiä, hän sanoi Ruotsin television SVT:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

Rahoituskysymys on herättänyt huolta ainakin kristillisdemokraattisessa puolueessa ja vasemmistopuolueessa, SVT kertoo (siirryt toiseen palveluun).

– On edelleen koko joukko epäselvyyksiä, mistä rahat tulevat. On paljon yksityiskohtia, joita pitää tarkastella ja seurata, kristillisdemokraattien puolustuspoliittinen puhemies Mikael Oscarsson sanoi.

Ruotsin valtiopäivien puolustusvaliokunnan jäsen, vasemmistopuolueen Hanna Gunnarsson kommentoi SVT:lle, että puolue näkee puolustusresurssien tarpeet mutta on huolissaan rahoituksesta.

– Meille budjetti on kokonaisuus; näemme suuren tarpeen sairaanhoidossa, sosiaalihuollossa ja kouluissa ja punnitsemme erilaisia tarpeita toisiaan vastaan, Gunnarsson sanoi ja ilmaisi huoltaan, että puolustussatsaukset voivat jättää jalkoihinsa muita tärkeitä tarpeita.

Sosiaalidemokraatit olivat vielä keväällä haluttomia sitoutumaan puolustusmäärärahojen korottamiseen, kun taas porvaripuolueet vaativat sitä yhdessä rintamassa.

SVT:n sisäpoliittinen kommentaattori Mats Knutsson arvioi (siirryt toiseen palveluun), että sosiaalidemokraattien johtama hallitus saa nyt vastineena liberaaleilta ja keskustapuolueelta tuen uudelle pankkiverolle. Samalla hallitus sai taas porvaririntaman rakoilemaan, kun maltillinen kokoomus ja kristillisdemokraatit eivät olleet mukana sovussa.

Aiheesta muualla:

SVT: Försvarsuppgörelse nådd – anslagen höjs (siirryt toiseen palveluun) 30.8.2019

Aftonbladet: Försvarets budget höjs med 20 miljarder på sikt (siirryt toiseen palveluun) 30.8.2019

Expressen: Försvarsuppgörelsen är klar: 5 miljarder extra från 2022 (siirryt toiseen palveluun) 30.8.2019

Aiheesta aiemmin:

Yle Ruotsin merisotaharjoituksessa: "Tulevaisuudesta emme toki tiedä, mutta varustaudumme puolustamaan itseämme" 16.8.2019