Kiina Filippiineille: Emme tunnusta oikeuden ratkaisua Etelä-Kiinan merestä

Kiina toisti kantansa maiden johtajien välisessä tapaamisessa.

Etelä-Kiinan meri
Xi Jingping ja Rodrigo Duterte kättelevät Pekingissä.
Filippiinien presidentti Rodrigo Duterte (vas.) on tavannut tällä viikolla kiinalaista virkaveljeään Xi Jinpingiä. Kiista Etelä-Kiinan meren hallinnasta hiertää maiden välejä. AOP

Kiina ei tunnusta Haagissa sijaitsevan välitystuomioistuimen päätöstä, joka hylkää maan vaatimukset Etelä-Kiinan mereen.

Kiinan presidentti Xi Jinping toisti maansa linjauksen tavatessaan Filippiinien presidentin Rodrigo Duterten tällä viikolla Pekingissä.

Duterte kertoi Xille, että välitystuomioistuimen vuonna 2016 tekemä ratkaisu Kiinan aluevaatimusten hylkäämisestä "oli lopullinen, sitova ja ilman valitusmahdollisuutta".

Tämän jälkeen Xi toisti maansa kannan olla tunnustamatta päätöstä, Duterten tiedottaja Salvador Panelo kuvaili presidenttien sananvaihtoa.

Etelä-Kiinan meri on merkittävä kansainvälinen kulkuväylä, jolla uskotaan olevan rikkaat kaasu- ja öljyvarannot. Kiista alueen hallinnasta on kiristänyt pitkään Kiinan ja Filippiinien suhteita.

Duterte on viime vuosina vältellyt aihetta yrittäessään parantaa maansa suhdetta Pekingiin. Duterten tiedottajan mukaan presidentti päätti kuitenkin nostaa kiistan esiin Kiinan-vierailulla, koska filippiiniläiset niin haluavat, uutistoimisto AP raportoi.

– Sekä presidentti Duterte että presidentti Xi hyväksyivät, että vaikka heillä on edelleen erilaiset näkökannat, erimielisyyksien ei kuitenkaan tarvitse horjuttaa tai vähentää maiden välistä sopua, Duterten tiedottaja Panelo muotoili.

Lue lisää:

Vietnam vaatii kiinalaisia laivoja poistumaan talousvyöhykkeeltään

Lähteet: AP