Sadat mielenosoittajat vaativat Moskovassa vapaita vaaleja

Aiemmista mielenilmauksista poiketen poliisi ei ryhtynyt hajottamaan protestia kovaotteisesti.

Moskovan mielenosoituksessa vaadittiin poliittisen sorron lopettamista ja vapaita vaaleja Moskovaan. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Venäjän pääkaupungissa Moskovassa sadat ihmiset ovat osoittaneet mieltään vaatien poliittisen sorron lopettamista ja vapaita vaaleja pääkaupunkiin.

Viimeaikaisten protestien taustalla on viranomaisten päätös evätä useilta opposition ehdokkailta pääsy syyskuussa pidettäviin kaupunginvaltuuston vaaleihin.

Mielenosoittajat marssivat Moskovan ydinkeskustaa kiertävää Bulevardikehää (Bulvarnoje koltso) pitkin ja kokoontuivat Puškinin aukiolle. Oppositio oli kutsunut mielenosoituksen koolle kello 14–17.

Mielenosoitus ei ollut saanut lupaa viranomaisilta, mutta aiemmista kerroista poiketen poliisi ja kansalliskaarti eivät ryhtyneet hajottamaan protestia kovaotteisesti.

Lauantain mielenosoitusta seurannut Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoo, että kello viideltä Puškinin aukiolla oli vielä joukko ihmisiä, mutta tunnelma oli rauhallinen.

– Kun kansalliskaarti ja poliisi eivät nostata mellakoita, kulkueet etenevät rauhanomaisesti eivätkä häiritse niin jalankulkijoita kuin autoilijoitakaan, oppositiojohtaja Aleksei Navalnyi tviittasi.

Uutistoimisto Reuters arvioi mielenosoittajien määräksi noin 2 000. Meduza-uutissivuston (siirryt toiseen palveluun) toimittaja arvioi mielenosoittajia olleen joitakin tuhansia, kun taas Moskovan poliisi laski määräksi 750, kertoo uutistoimisto Interfax (siirryt toiseen palveluun).

Tähän mennessä suurimpaan mielenilmaukseen elokuun 10. päivänä saapui yli 50 000 ihmistä.

Poliisi vältti kovia otteita

Erkka Mikkosen mukaan poliisin toimet erosivat radikaalista aiemmista luvattomista mielenosoituksista. Hän arvioi, että virkavalta ei halua toimilleen arvostelua viikkoa ennen vaaleja.

Oppositiopoliitikko Ljubov Sobol puhui mielenosoituksessa Moskovassa. Kuva: Grigori Vorobjov / Yle

Poliisi ei tällä kertaa pidättänyt mielenilmauksissa näkyvää roolia esittävää Ljubov Sobolia, joka omassa tviitissään kiitteli mielenilmaukseen osallistuneita.

Ylen kirjeenvaihtaja Erkka Mikkonen kertoi mielenosoituksen sujuneen ainakin kello viiteen mennessä varsin rauhallisissa tunnelmissa.