Kreikka lisää rajavartiointia ja maastakarkoituksia hillitäkseen kiihtyvää turvapaikanhakijoiden määrää

Kreikkaan saapui torstaina yli tusinalla laivalla noin 600 maahanmuuttajaa.

muuttoliike
Ihmisiä odottamassa rekisteröintiä Morian pakolaisleirillä
Turvapaikanhakijoita odottamassa rekisteröintiä Morian pakolaisleirissä Lesboksen saarella. Arkistokuva.Panagiotis Balaskas / EPA-EFE

Kreikan hallitus aikoo lisätä rajavartiointia, siirtää turvapaikanhakijoita pois saaristosta sekä nopeuttaa maastakarkoituksia vastauksena lisääntyneelle muuttoliikkeelle Turkista.

Kreikan hallituksen ulkomaan asioiden ja puolustuksen neuvosto piti lauantaina hätäkokouksen reaktiona noin 600:n maahanmuuttajan saavuttua laivalla Kreikkaan viime torstaina.

Piikki maahan saapuvien turvapaikanhakijoiden määrässä on lisännyt painetta Kreikan saaristossa sijaitsevilla leireillä, joissa paikkamäärät on jo muutenkin ylitetty tuplasti.

Saapuvien siirtolaisten määrä Kreikkaan on ollut koko kesän kasvussa ja elokuussa määrät olivat suurimmat kolmeen vuoteen.

Kreikan hallitus päätti lauantaina, että turvapaikanhakijat siirretään saariston leireiltä Manner-Kreikkaan. Hallitus päätti myös lisätä rajavartiointia yhteistyössä Euroopan unionin rajavartioviraston Frontexin ja Naton kanssa. Myös poliisin partiointia on tarkoitus lisätä, jotta Kreikkaan jääneitä kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneita havaittaisiin tehokkaammin.

Lisäksi Kreikan hallitus suunnittelee lyhentävänsä turvapaikanhakijoiden hakuprosessia poistamalla kokonaan toisen vaiheen kielteisen päätöksen saaneiden muutoksenhausta. Kielteisen päätöksen saaneet karkoitetaan Turkkiin tai alkuperäiseen lähtömaahansa.

– Turvapaikanhakijoiden hakuprosessi maassamme oli kaikkein pisin, aikaa vievin ja tehottomin koko Euroopassa, Kreikan maahanmuuttopolitiikasta vastaavan ministerin sijainen Giorgos Koumoutsakos kertoo.

Kreikka oli yksi pääasiallisista yhdyskäytävistä pohjoiseen Eurooppaan, kun lähes miljoonan siirtolaisen ja pakolaisen muuttoliike sotien ja köyhyyden runtelemista Afrikan ja Lähi-idän maista kiihtyi vuonna 2015.

Humanitääriset organisaatiot ovat arvostelleet Kreikkaa siitä, että maahanmuuttajia vastaanottavien leirien olosuhteita ei ole parannettu. Varsinkin Morian leiri Lesboksen saarella on tällä hetkellä liian täynnä, kun 3000 hengelle tarkoitetussa leirissä on noin 11 000 asukasta.

Aiheesta lisää:

Turvapaikanhakijoiden tulo Kreikan saarille näyttää kiihtyvän – Turkissa suhtautuminen pakolaisiin kiristyy

Lähteet: Reuters, AP, AFP