1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. hirmumyrskyt

Yle tapasi Floridan suomalaisia hirmumyrskyuhan keskellä: ”Hurrikaaneja opittava sietämään osana paratiisiamme”

Amerikansuomalainen Kaarlo Huovinen on huomannut hurrikaanien lisääntyneen, eikä ota ikkunasuojia aina heti pois, koska seuraava voi tulla hurrikaanikautena milloin vaan.

hirmumyrskyt
Kaarlo Huovinen on hankkinut Lake Worthissa sijaitsevan kotitalonsa suojaksi viranomaisten
hyväksymät suojapellit. Niiden asentamiseen hän saa poikansa apua.
Kaarlo Huovinen on hankkinut Lake Worthissa sijaitsevan kotitalonsa suojaksi viranomaisten hyväksymät suojapellit. Niiden asentamiseen hän saa poikansa apua.Nina Svahn

Lake WorthAurinko on hädin tuskin noussut, kun Kaarlo Huovinen menee herättämään poikansa Benjamin Forsbomin. Perheen kotitalo Lake Worthissa, Floridassa on suojattava hurrikaani Dorianin vuoksi.

Huovisen mukaan talo ”napitetaan”. Se tarkoittaa sitä, että rakennuksen joka ikinen ikkuna ja lasiovi peitetään suojapelleillä. Huovisen kotikadulla valtaosa taloista on jo ”napitettu”.

Isä ja poika saavat asennus- ja kantoavuksi 16-vuotiaan Benjaminin ystäviä. Nuorukaiset kiinnittävät pellit ikkunoiden eteen erityisiin kiskoihin akkuporakoneella tuossa tuokiossa.

– Nämä ikkunasuojat ovat viranomaisten hyväksymää mallia ja kestäneet oikein hyvin hurrikaanit, rakennusalalla työuransa tehnyt Huovinen kertoo kotitalonsa vehreällä pihamaalla.

Benjamin Forsbom kattopelti kädessään.
16-vuotias Benjamin Forsbom on asentanut hurrikaanisuojia kotinsa lisäksi myös muihin Floridan suomalaisten asuntoihin.Nina Svahn

Hurrikaaneja on pakko oppia sietämään

Huovinen on asunut Floridassa noin 40 vuotta ja ei ole pysynyt laskuissa, kuinka monta hurrikaania tai trooppista myrskyä hän on tuona aikana ehtinyt kokea.

– Jos täällä vakituiseen asuu, hurrikaaneja on pakko oppia sietämään. Ne ovat osa tätä niin sanottua paratiisiamme, Huovinen naurahtaa.

Kaarlo Huovinen.
Amerikansuomalainen Kaarlo Huovinen on asunut Floridassa jo noin 40 vuotta ja kokenut sinä aikana useat hurrikaanit. Hänen mukaansa niitä on ollut pakko oppia sietämään.Nina Svahn

Tosin Huovinen on pannut merkille, että hirmumyrskyt ovat ensimmäisiin Floridan-vuosiinsa verrattuna olleet lisääntymään päin. Kesken hurrikaanikauden ikkunasuojia ei aina edes viitsi Huovisen mukaan ottaa heti alas, kun seuraava myräkkä voi tulla milloin vaan.

– Näyttää siltä, että hurrikaaneja on nykyään useammin. Ehkä se johtuu ilmastonmuutoksesta, Huovinen pohtii.

Tutkimus tukee Huovisen arkipäivän kokemusta. Ilmastonmuutoksen myötä lämpiävät merivedet kun tarjoavat hurrikaaneille entistä enemmän käyttövoimaa.

Talo pakettiin ja perhe evakkoon

Kaarlo Huovinen on oppinut kantapään kautta, että hurrikaanin lähestyessä pelkkä talon suojaaminen ei aina riitä. Pitää varautua myös itse lähtemään evakkoon. Tämän opetuksen Huovinen sai, kun perhe koki kodissaan ensimmäisen tuhoisan hurrikaanin jäljet.

– Aamulla talossa ei ollut sen jälkeen sähköjä, ei ilmastointia, eikä oikeastaan yhtään mitään. Onneksi löytyi paikka, mihin mennä ja sai lapsille ruokaa, Huovinen muistelee.

Talo, jonka ikkunat on suojattu aaltopellein.
Hurrikaani Dorianin varalta monen floridalaistalon ikkunat on suojattu.Nina Svahn

Hurrikaani Dorianin tieltä Huovisen perheen oli alun perin tarkoitus lähteä ajamaan lähes tuhannen kilometrin päähän pohjoiseen. Atlantassa, Georgian osavaltiossa asuva tuttavaperhe oli toivottanut hurrikaanievakot tervetulleeksi.

Huovinen päätti kuitenkin, että Atlantaan asti evakuoituminen ei ole tarpeen, kun lauantaina alkoi näyttää siltä, että Dorian kiertääkin Floridan aiemmin ennustettua kauempaa. Perheenisä sanoo tekevänsä sunnuntaina lopullisen päätöksen jättääkö kotinsa tällä kertaa.

Kotivaraa oltava viikoksi

Viranomaiset ovat teroittaneet, että vaikka Dorian ei suoraan Floridaan iskisikään, niin myrskytulvien ja -tuulen sekä rankkasateen aiheuttama vaara ei ole ohi.

Viranomaisohjeiden mukaan floridalaisten pitäisi varustautua ruoan, juoman ja muiden tarvikkeiden osalta niin, että selviävät vähintään viikon verran niillä.

Avoinna oleva kauppa.
Kaupat ovat olleet auki toistaiseksi Floridassa normaalisti, mutta osa sulkee ovensa myrskyn ajaksi.Nina Svahn

Kaupoista ovat jotkut tuotteet loppuneet ihmisten varautuessa poikkeusoloihin. Huoltoasemilla on jonotettu bensiiniä, ja Kaarlo Huovinenkin kertoo saaneensa auton tankin yöllä täyteen bensaa.

– Nyt ei huoleta enää niin paljon. Autolla pääsee karkuun tarvittaessa. Mutta omaisuus huolettaa, jos maksettu talo jää tänne myrskyn kouriin, Huovinen sanoo.

Naapuri jää, Huovinen vielä pohtii

Huovisen vanhempien aikanaan ostama talo on kuitenkin selvästi lujaa tekoa. Hurrikaani Irene kahdeksan vuotta sitten kaatoi puun talon katolle, mutta siitä jäi talon päätylautaan vain pieni painauma.

Huovisen naapuri on jo päätöksensä tehnyt. Hän kaartaa kotipihaansa ja huikkaa, ettei aio lähteä minnekään. Hänen mielestään on jo selvää, että Florida selviää pelättyä vähemmällä.

Miehet nostavat vanerilevyjä.
Nina Svahn
Kyltti kaupan ikkunassa.
Floridassa rautakaupoissa on ollut viime päivät vilskettä, kun ihmiset ovat varustautuneet hurrikaaniin. Esimerkiksi vanerilevyjä ja kaasupulloja on ostettu niin paljon, että ne ovat paikoin loppuneet.Nina Svahn

Kaarlo Huovinen sen sijaan pitää vielä mahdollisena, että perhe lähtee. Mutta silloinkaan ei sen kauemmaksi kuin Floridan niemimaan toiselle puolelle. Huovisen mukaan alueella riittää motellia ja hotellia ja autossakin voi tarvittaessa nukkua.

– Nyt se on fifty-fifty, lähdetäänkö vai jäädäänkö, Huovinen tuumii.

Mies rantatuolissa.
West Palm Beachin rannalla oli lauantaina väljää lähestyvän hurrikaanin vuoksi. Kesälomakauden päättävä pitkä viikonloppu olisi normaalisti vilkasta rantaloma-aikaa.Nina Svahn

Lue lisää:

Bahama valmistautuu hurrikaani Dorianin saapumiseen

Lue seuraavaksi