1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Saksa

Oikeistopopulistit odottavat voittoja Itä-Saksan aluevaaleista

Äänestys on meneillään Brandenburgin ja Saksin osavaltiovaaleissa.

Saksa
ÄÄnestäjä pudottaa lipukkeen vaaliuurnaan.
Itäisessä Saksassa Brandenburgissa ja Saksissa äänestetään tänään osavaltiovaaleissa.Filip Singer / EPA

Itäisessä Saksassa Brandenburgin ja Saksin osavaltioissa äänestetään vaaleissa, jotka saattavat horjuttaa liittokansleri Angela Merkelin hallitusta.

Merkelin kristillisdemokraattien ja hänen hallituskumppaniensa sosiaalidemokraattien odotetaan menettävän kannatusta oikeistopopulistiselle AfD-puolueelle.

Äänestyspaikat sulkeutuvat kello 19 Suomen aikaa, ja silloin on odotettavissa ovensuukyselyiden tuloksia.

Maahanmuuttovastainen AfD on kyennyt saavuttamaan vahvan aseman entisen Itä-Saksan alueella.

Puolue on hyödyntänyt Merkelin pakolaispolitiikan nostattamaa vastustusta ja hiilikaivosten sulkemisen aiheuttamaa epätoivoa.

Lue lisää entisen Itä-Saksan tunnelmista: Tunne itäsaksalaisuudesta elää yhä – vuoden 1989 perinnöstä tuli vaaliase Saksassa

SPD saattaa jopa lähteä hallituksesta

Vaalein suurimmaksi häviäjäksi on veikkailtu sosiaalidemokraatteja. Puolue kärsi pahoja tappioita Euroopan parlamentin vaaleissa, ja kansallisen tason mielipidekyselyissä sen kannatus on ennätysalhaalla, 15 prosentissa.

Puolue on johtanut Brandenburgia Saksojen yhdistymisestä asti.

Nyt mielipidekyselyt ennustavat sille 22 prosentin ääniosuutta, vain yhtä prosenttiyksikköä enemmän kuin AfD:lle. Tappio AfD:lle olisi erittäin vakava takaisku SPD:lle.

Se saattaisi nostattaa puolueessa vaatimuksia kävellä ulos Merkelin hallituskoalitiosta, varsinkin jos lokakuiset Thüringenin osavaltiovaalit sujuvat puolueen kannalta yhtäläisen huonosti.

Aiheesta aiemmin:

Tunne itäsaksalaisuudesta elää yhä – vuoden 1989 perinnöstä tuli vaaliase Saksassa 31.8.2019

Berliinin lähiseudulla asuva 17-vuotias Lucie Halling soittaa yhä lankapuhelimella – Saksassa poliittinen kuilu repeää nyt kaupunkien ja reunaseutujen välille24.8.2019

Saksan demarijohtaja eroaa – huoli hallituksen kohtalosta kasvaa 2.6.2019

Analyysi: Tubettaja sai Saksan suurimman puolueen puheenjohtajan pois tolaltaan – hallitus horjuu surkean eurovaalituloksen jälkeen1.6.2019

Lue seuraavaksi