Herätys: Ylen uutisilla 60-vuotisjuhla, Suomelle ohjeita naisiin kohdistuvan väkivallan suitsimiseksi, yhä useampi ottaa korkosuojan

Lue tästä päivän puheenaiheet lyhyesti. Voit säätää Uutisvahdissa Herätys-ilmoituksia asetuksista.

Aamukooste
Avoin kämmen jossa kohoaa liekki (trikkikuva, kuvakaappaus Ylen tietoiskusta)
Yle

Yle Uutiset juhlii 60-vuotista taivaltaan – katso tästä elämäsi uutiset!

Ylen tv-uutiset täyttävät 60 vuotta. Julkaisemme juhlaviikon kunniaksi useita erikoissisältöjä. Elämäsi uutiset -erikoisartikkeli koostaa sinulle videon, kun syötät siihen syntymävuotesi. Videossa näet sekä elämäsi varrelle osuneita suuria uutistapahtumia että arkisia villityksistä letkajenkasta pokemoneihin. Hyvää aikamatkaa!

Saksan oikeistopopulistinen AfD nosti kannatustaan osavaltiovaaleissa

AfD:n Björn Höcke ja Andreas Kalbitz onnittelevat toisiaan vaalivalvojaisissa.
Oikeistopopulistisen AfD:n Thüringenin johtaja Björn Höcke onnittelee puolueen Brandenburgin kärkiehdokasta Andreas Kalbitzia puolueen vaalivalvojaisissa. Thüringenissä osavaltiovaalit pidetään lokakuussa.Alexander Becher / EPA

Saksassa oikeistopopulistinen Vaihtoehto Saksalle -puolue eli AfD on kasvattanut merkittävästi äänimääräänsä itäisissä Brandenburgin ja Saksin osavaltioissa käydyissä vaaleissa. Lopullisen tuloksen mukaan AfD nousi toiseksi suurimmaksi puolueeksi molemmissa osavaltioissa. Brandenburgissa sosiaalidemokraatit ja Saksissa kristillisdemokraatit säilyttivät suurimman puolueen aseman osavaltioparlamentissa.

Tarkastusryhmältä Suomelle ehdotuksia naisiin kohdistuvan väkivallan kitkemiseksi

Musliminainen työntää lastenvaunuja uudistetussa kauppakeskus Itiksessä Helsingissä.
Musliminainen työntää lastenvaunuja uudistetussa kauppakeskus Itiksessä Helsingissä.Milla Takala / Lehtikuva

Euroopan neuvoston asiantuntijaryhmä on laatinut arvion, kuinka hyvin Suomessa ehkäistään ja torjutaan naisiin kohdistuvaa väkivaltaa ja perheväkivaltaa. Se esittää monia muutoksia Suomen käytäntöihin, jotta väkivallan uhrit saisivat viranomaisilta tarvitsemansa avun sekä suojaa, jotta väkivalta ei jatkuisi. Ehkä voimakkain vaatimus koskee tapauksia, joissa lapset ovat joutuneet näkemään yhden vanhempansa toiseen vanhempaan kohdistamaa väkivaltaa.

Asuntolainaan korkosuojaus muutamalla kympillä kuussa

yleiskuva
Nainen katselee asuntoesitettä.Esa Syväkuru / Yle

Lainojen korkosuojauksen suosio on jopa nousussa, vaikka pelot lainakorkojen kääntymisestä nousuun ovat hälvenneet ja puhutaan jopa miinuskoroista. Pankkien mukaan suosiota selittää osin se, että korkosuojausten hinnat ovat tulleet alas korkojen putoamisen mukana.

Sää muuttuu epävakaiseksi

Sääennuste maanantaille 2. syyskuuta.
Sääennuste maanantaille 2. syyskuuta. Yle

Suuressa osassa maata on tänään aurinkoista. Lämpötila saattaa kohota paikoin hellerajalle. Lännestä saapuu tänään sadealue, joka liikkuu itään Suomen yli. Se voi tuoda mukanaan ukkosia. Samalla lämpimin ilma siirtyy maan itäpuolelle. Huomenna on jo viime päiviä viileämpää. Lue lisää säästä Ylen sääsivuilta.