Hyppää sisältöön

Saksan oikeistopopulistinen AfD nosti kannatustaan Saksin ja Brandenburgin osavaltiovaaleissa

Lopullisessa tuloksessa sosiaalidemokraatit ovat yhä Brandenburgin suurin puolue ja kristillisdemokraatit Saksissa.

Oikeistopopulistisen AfD:n Thüringenin johtaja Björn Höcke onnittelee puolueen Brandenburgin kärkiehdokasta Andreas Kalbitzia puolueen vaalivalvojaisissa. Thüringenissä osavaltiovaalit pidetään lokakuussa. Kuva: Alexander Becher / EPA

Saksassa oikeistopopulistinen AfD on kasvattanut merkittävästi äänimääräänsä itäisissä Brandenburgin ja Saksin osavaltioissa käydyissä vaaleissa.

Äänestyspaikat sulkeutuivat kello 19 Suomen aikaa. Lopullisen tuloksen mukaan hallitsevat kristillisdemokraatit ja sosiaalidemokraatit menettivät kannatustaan molemmissa osavaltioissa.

Tämä saattaa vaikeuttaa liittokansleri Angela Merkelin hallituksen tilannetta ja vahvistaa sosiaalidemokraattien piirissä kasvavia vaatimuksia lähteä hallituksesta.

Hallituspuolueiden jännitteitä kasvattavat Saksan talouden taantuman riski ja erimielisyydet talouspolitiikasta.

Valtapuolueet pitivät vielä johtoasemansa

Lopullisen tuloksen mukaan Brandenburgissa sosiaalidemokraatit säilyttivät yhä asemansa osavaltioparlamentin suurimpana puolueena 26,2 prosentin ääniosuudella, mutta toiseksi tullut AfD sai 23,5 prosenttia äänistä.

Vuoden 2014 osavaltiovaaleissa AfD sai 12,2 prosentin ääniosuuden.

Saksissa kristillisdemokraatit pitivät myös asemansa osavaltion suurimpana puolueena 32,1 prosentin kannatuksella, mutta sielläkin toiseksi suurimmaksi on nousemassa AfD 27,5 prosentin ääniosuudella, ARD:n ovensuukysely kertoo.

SPD:n voitto AfD:stä on Saksissa on selvempi kuin mielipidemittauksissa ennen vaaleja, mutta AfD nousi selvästi viime osavaltiovaaleista, joissa se sai vain 9,7 prosentin kannatuksen.

Maahanmuuttovastainen AfD on kyennyt saavuttamaan vahvan aseman entisen Itä-Saksan alueella.

Puolue on hyödyntänyt Merkelin pakolaispolitiikan nostattamaa vastustusta ja suunniteltujen hiilikaivosten sulkemisten aiheuttamaa epätoivoa.

Toisaalta molemmissa osavaltioissa vihreät vahvistivat asemiaan.

Artikkeliin on päivitetty lopulliset tulokset.

Aiheesta aiemmin: