Hyppää sisältöön

Hurrikaani Dorian rantautui Bahamalle – Myrsky on rajuimmassa hurrikaaniluokituksessa

Dorian iskeytyi Abacosaarille kategorian 5 hurrikaanina. Sen odotetaan kulkevan Yhdysvaltain kaakkoisrannikon editse.

Hurrikaani Dorian on iskenyt maihin Bahamasaarilla kategorian 5 hurrikaanina eli voimakkaimmassa luokituksessa. Kuva: Lucy Worboys / AFP

Hurrikaani Dorian on iskenyt maihin Bahamasaarilla kategorian 5 hurrikaanina eli voimakkaimmassa luokituksessa.

Yhdysvaltain kansallisen hurrikaanikeskuksen mukaan Dorian iski maihin Elbow Cayssä Abacosaarilla.

Kyseessä vahvin Bahamasaarten luoteisosiin iskeytynyt myrsky nykyaikaisen tilastoinnin ajalta.

Myrskyn iskiessä maihin sen tuulet puhalsivat noin 81 metriä sekunnissa, ja tuulenpuuskat saattoivat yltyä jopa 98 metriin sekunnissa.

Viranomaislähteet Bahamalla kertovat saaneensa ilmoituksia vakavista vahingoista muun muassa rakennuksiin ja infrastruktuuriin – talojen kattoja on irronnut, sähkölinjoja on katkennnut ja autoja on kääntynyt kumoon.

Bahaman turismista ja ilmailusta vastaavan ministeriön edustaja Joy Jibrilu vahvistaa lehdistölle, että kuolonuhreilta on toistaiseksi vältytty.

Myrsky rantautui toisen kerran Marsh Harborissa Suurella Abacosaarella. Paikallisradio kertoi ihmisten huutaneen apua, kun tuuli vei mukanaan Breezes-hotellin katon.

Läheisellä Great Guana Cayn saarella noin 200–300 asukasta yrittää selvitä myrskyn keskellä. Kapealla saarella sähköt ovat jo katkenneet ja saarella ennustetaan 61 senttiä sadetta ja 7 metrin myrskyaaltoja.

– Yhtenä päivänä pääministeri kehotti kaikkia Abacolla lähtemään, mutta ei ole mitään paikkaa, minne mennä, saaren asukas Tom Creenan kertoi puhelimitse uutistoimisto Reutersille.

– Tämä on vahvin hurrikaani, joka on koskaan iskenyt Bahamalle. Kasvoin Floridassa, joten käynyt läpi [hurrikaani] Andrew'n.

Andrew iski itäiseen Floridaan kategorian 5 vahvuudessa vuonna 1992 ja tuhosi Homesteadin kaupungin.

Myrsky repii Bahamaa pitkään

Myrskyn kulkuvauhdin odotetaan hidastuvan ja se voi koetella saaria tuntien ajan. Hirmumyrskyn odotetaan tuovan saarille kahden päivän ajan kovia rankkasateita, korkeita aaltoja ja tuhoisia tuulia.

– Siitä tulee erittäin, erittäin paha Bahamalle, Coloradon valtionyliopiston hurrikaanitutkija Phil Klotzbach sanoi uutistoimisto AP:lle.

Bahamasaarten asukkaat ovat kertoneet puiden katkeilleen ja laitureiden tuhoutuneen jo ennen pahimman myrskyn saapumista.

Viranomaiset vetosivat asukkaisiin, että nämä lähtisivät suojaan matalilta rannikkoalueilta.

Bahaman pääministeri Hubert Minnis varoitti, että ihmiset asettavat itsensä äärimmäiseen vaaraan ja voivat odottaa katastrofaalisia seurauksia, elleivät he noudata evakuointikäskyä.

Yhdysvalloissa jännitetään Dorianin reittiä

Yhdysvalloissa miljoonat ihmiset Floridasta Pohjois-Carolinaan odottavat, välttyvätkö rannikkoalueet Dorianin maihinnousulta. Osia Floridasta on evakuoitu.

Neljässä Floridan piirikunnassa, muun muassa Palm Beachin piirikunnassa, osalle asukkaista on annettu evakuointimääräyksiä. Muut rannikon piirikunnat ovat antaneet vapaaehtoisia evakuointikehotuksia.

Lue, miten Floridan suomalaiset varautuvat myrskyyn: ”Hurrikaaneja opittava sietämään osana paratiisiamme”

Myrskyn arvioidaan kääntyvän jyrkästi koilliseen Bahamasaarten jälkeen ja kulkevan Yhdysvaltain kaakkoisrannikon editse.

Viranomaiset varoittavat, että myrsky tuo silti rannikolle ankaria tuulia ja voimakasta aallokkoa.

Aiheesta aiemmin:

Bahama valmistautuu hirmumyrskyn saapumiseen – Dorian väkevöityi jo rajuimpaan hurrikaaniluokkaan 1.9.2019

Yle tapasi Floridan suomalaisia hirmumyrskyuhan keskellä: ”Hurrikaaneja opittava sietämään osana paratiisiamme” 1.9.2019