Pietarsaaren suuri jäterengaspalo syttyi ilotulitteesta – nuoret soittivat itse hätäkeskukseen

Palosta levisi varhain aamulla vaarallista savua kaupungin suuntaan.

tulipalot
Renkaita tulessa vanhalla kaatopaikalla.
Pietarsaaren jäterengaspalon sammuttamisessa on käytetty apuna veden ja vaahdon lisäksi myös hiekkaa.Kalle Niskala / Yle

Pietarsaaren suuri jäterengaspalo on varmistumassa ilotulitteista lähteneeksi.

Paikalla oli kolme nuorta miestä, jotka olivat ampuneet venetsialaisten jäljiltä jääneitä ilotulitteita. Yksi ilotulite on poliisin mukaan varmuudella joutunut jätekasaan sytyttäen sen palamaan.

Kun miehet eivät saaneet paloa itse sammutettua, olivat he ilmoittaneet siitä hätäkeskukseen. Poliisi on käynnistänyt asiasta esitutkinnan ja epäilee miesten aiheuttaneen huolimattomuudellaan tulipalon. Rikosnimikkeenä on (tulen tai räjähteen) varomaton käsittely.

Kymmenet pelastustyöntekijät sammuttivat suurta jäterengaspaloa vanhalla kaatopaikalla Pietarsaaressa yön yli. Aamukahdeksan aikaan maanantaina pelastuslaitos kertoi, että yleistä, laajaa vaaraa terveydelle ei savusta enää ollut, Sammutustyöt saatiin päätökseen kello kymmenen aikaan.

Palosta levisi varhain aamulla ilmaan terveydelle vaarallista savua kaupungin suuntaan ja ihmisiä kehotettiin tuolloin pysymään sisätiloissa ja sulkemaan ilmanvaihto.

Pietarsaaren kaupunginjohtaja Kristina Stenman kertoo, että koulut pysyvät auki palosta huolimatta.

– Vaikka savua leviääkin edelleen, ei tilanne ole enää akuutti. Näin pelastuslaitos on meitä informoinut. Tietenkin seuraamme koulujen ilmanvaihdon toimivuutta päivän aikana, kertoi Stenman aamulla.

Hälytys Pikku Mörvikintiellä syttyneestä palosta tehtiin ennen kello yhtätoista sunnuntai-iltana. Pelastuslaitoksen saapuessa paikalle noin sata metriä pitkä ja parikymmentä metriä leveä jäterengaskasa oli liekeissä.

Pelastuslaitos sammuttaa palavaa jäterengaskasaa.
Aamuviideltä rengaspalo oli Pietarsaaren vanhalla kaatopaikalla vielä täyden palon vaiheessa.Kalle Niskala / Yle

Päivystävä palomestari Jussi Noponen Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitokselta kertoo, että voimakasta paloa sammutettiin vedellä ja vaahdotteella sekä myös hiekalla.

– On iso työ saada tuollainen kumirouherengaskasa sammutettua, Noponen sanoo.

Sammutustyöstä tekee haastavan se, että vanha kaatopaikka on korkealla maan tasosta. Kaatopaikalle on läjitetty isoja kasoja rengasjätettä eli kumirouhetta. Kasan korkeus on paikoin 10 metriä.

– Vettä on jouduttu pumppaamaan tehokkaammilla pumpuilla.

Pietarsaaren keskustan alueelle on odotettavissa savuhaittoja koko maanantaiksi.

Myös Pietarsaaren Ohikulkutie oli suljettuna kaatopaikan kohdalla useita tunteja vielä aamulla, jotta pelastuslaitos sai varmistettua vesihuoltoyhteyden ja työrauhan sammutustöihin.

Lisää aiheesta muualla:

Video: Kraftig brand i Jakobstad – gamla avstjälpningsplatsen i lågor (siirryt toiseen palveluun)