Hyppää sisältöön

Kysely: Joka viides kokenut työpaikalla väkivaltaa tai sen uhkaa

Erityisen yleistä väkivalta on sosiaali-, terveys- ja koulutusalalla.

Monilla suomalaisilla työpaikoilla on esiintynyt henkistä tai fyysistä väkivaltaa. Kuva: Tiina Jutila / Yle

Noin joka kolmannella suomalaisella työpaikalla on esiintynyt henkistä tai fyysistä väkivaltaa viimeksi kuluneen kolmen vuoden aikana. Asia käy ilmi STTK:n teettämästä kyselystä.

Kyselyyn vastanneista noin joka viides kertoo joutuneensa fyysisen väkivallan tai sen uhan kohteeksi. Enemmistö on kokenut väkivaltaa tai sen uhkaa asiakkaiden taholta, ja naiset ovat kokeneet sitä tuplasti enemmän kuin miehet.

Erityisen yleistä väkivalta on sosiaali-, terveys- ja koulutusalalla. Sosiaali- ja terveysalalla työskentelevistä vastaajista lähes joka neljäs kertoi kokeneensa fyysistä väkivaltaa, kun esimerkiksi teollisuudessa työskentelevillä vastaava osuus oli kolme prosenttia kyselyyn vastanneista.

Henkistä väkivaltaa kertoo kohdanneensa noin kaksi viidestä vastaajasta. Henkistä väkivaltaa ovat käyttäneet paitsi asiakkaat myös esimiehet, johto ja muut työntekijät. Naiset ovat joutuneet lähes kaksi kertaa miehiä enemmän asiakkaiden käyttämän henkisen väkivallan kohteeksi.

Väkivalta on ollut esimerkiksi huutamista tai haukkumista, fyysisellä väkivallalla uhkailua tai väkivallantekoja, tiedon pimittämistä ja väärien tietojen levittämistä sekä osaamisen vähättelyä.

Analytiikkayritys Aula Research toteutti kyselyn STTK:n toimeksiannosta. Siihen vastasi 2 032 työntekijää ympäri Suomen 12.6. ja 5.7 välisenä aikana.