Omaolo-palvelu käyttöön kaikilla Hämeenlinnan terveysasemilla

Hämeenlinna on olllut mukana kehittämässä Omaolo-verkkopalvelua. Nyt palvelu on laajentunut yleisellä oirekyselyllä ja palvelun kautta voi tiedustella mitä tahansa oiretta.

Hämeenlinna
Mies niistää nenäänsä.
Omaolo-palvelussa oireita ja hoito-ohjeita voi saada kotisohvalta käsin.Henrietta Hassinen / Yle

Asiakkaiden sähköinen terveys- ja sairaustestauspalvelu Omaolo on otettu käyttöön kaikilla Hämeenlinnan terveysasemilla. Tähän asti palvelu on ollut keskitetysti käytössä Viipurintien terveysasemalla.

Oma Hämeen projektipäällikkö Ilona Rönkkö kertoo, että samalla palvelun ominaisuuksia on laajennettu.

– Uudessa sovelluksessa on valmiiden oireiden lisäksi yleinen oirekysely, jonka perusteella palvelun kautta voi kuvata mitä tahansa oiretta. Asiakas voi palvelussa saada lisätietoja oireesta ja sen hoidosta, mutta palvelu mahdollistaa myös oirekyselyn lähettämisen terveysasemalle. Ammattilaiset ottavat asian käsittelyyn ja ovat yhteydessä asiakkaaseen ensisijaisesti Omaolo-palvelun kautta.

– Muut tiettyyn oireeseen kohdistuvat oirearviot voivat tarjota ajanvarausoikeuden palvelun kautta, mikäli ajanvarauksen tarve asiakkaan oireilla täyttyy, kertoo Rönkkö.

Omaolosta saatu palaute on Rönkön mukaan ollut positiivista, vaikka sovelluksen käyttäjämäärät ovat olleet Kanta-Hämeessä vielä melko vähäisiä. Syksyn aikana palvelun käytön odotetaan kuitenkin laajenevan, kun sovellus saadaan kunnolla käyttöön.

Rönkkö muistuttaa, että palvelu ei vähennä mahdollisuuksia hoitajan tapaamiseen.

– Omaolo on yksi vaihtoehto, jonka avulla hoidon tarvetta voi arvioida itse kotoa käsin. Perinteinen hoitajalla käynti onnistuu kuitenkin entiseen tapaan.

Rönkkö kertoo, että Hämeenlinnan lisäksi myös muiden Kanta-Hämeen kuntien kanssa on käyty neuvotteluja. Toiveissa on, että palvelu laajenee jo tämän syksyn aikana koko maakuntaan.

Päivitetty 5.9.2019 klo 7:00: Täsmennetty Hämeenlinnan osuutta palvelun kehittämisessä.