Itsenäinen saamelaisvaltio? Tulisiko Suomen pyytää anteeksi? Saamelaiskäräjävaalit alkoivat – tutustu ehdokkaisiin Yle Saamen vaalikoneessa

Vaalikonetta voi käyttää neljällä kielellä.

vaalikoneet
sámediggeválggat 2019, vaaligrafiikka logo ja teksti
Vaalikoneessa vastataan, onko jonkun väittämän kanssa yhtä mieltä vai ei.Matti Kurkela / Yle

Saamelaiskäräjävaalit ovat nyt virallisesti alkaneet. Saamelaiskäräjät on Suomen saamelaisten korkein poliittinen elin, jonka 21 jäsentä ja neljä varajäsentä valitaan vaaleilla joka neljäs vuosi.

Ehdokkaisiin voi nyt tutustua Yle Saamen vaalikoneessa. Vaalikoneen kautta käyttäjä voi etsiä ne ehdokkaat, jotka ovat hänen kanssaan eniten samaa mieltä asioista.

Vaalikoneen löydät täältä.

Vaalikoneessa on kysymyksiä sekä saamelaisyhteisön sisäisistä aiheista, kuten kielen, kulttuurin ja oikeuksien tilasta, että myös saamelaisen ja suomalaisen yhteiskunnan suhteista, ympäristö- ja ilmastoteemoista sekä maailman polttavista aiheista. Vaalikoneessa kysytään esimerkiksi, tulisiko saamelaisalueelle perustaa itsenäinen saamelaisvaltio ja tulisiko Suomen pyytää anteeksi historiassa saamelaisiin kohdistamiaan suomalaistamispyrkimyksiä.

Vaalikonetta on mahdollista käyttää inarinsaamen, koltansaamen, pohjoissaamen ja suomen kielillä. Kielivalinta löytyy vaalikoneen yläpalkista kolmen pisteen takaa.

Äänestäjillä on mahdollisuus tutustua vaalikoneessa myös tarkemmin ehdokkaisiin, sillä Yle Saame on pyytänyt heitä nimeämään muun muassa esikuviaan ja vaalilupauksiaan.

Saamelaiskäräjävaaleissa on yhteensä 36 ehdokasta, joista 34 on vastannut vaalikoneeseen. Täältä löydät lisää tietoa saamelaiskäräjävaalien ehdokkaista.

Saamelaiskäräjävaalit toimitetaan 2.9.–30.9.2019.