1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. musiikki

Puolankalaislähtöinen muusikko laulaa Suomen menneisyyden oudoista asioista – "Kyllähän ne laulut rakkaudesta ja kuolemasta on laulettu"

Hevimusiikin teemat ovat laajentuneet.

Raskas musiikki on muuttanut muotoaan. Kuvituskuva. Kuva: AOP

Luonto ja ilmastonmuutos ovat nousseet arkipäiväisiksi teemoiksi myös raskaassa musiikissa. Lyriikat olivat esimerkiksi 1990-luvulla hyvin aggressiivisia, mutta tänä päivänä ei enää lauleta ihmisten pahoinpitelystä, sanoo puolankalaislähtöinen amatöörimuusikko Lauri Moilanen.

– Kyllähän ne laulut rakkaudesta ja kuolemasta on laulettu ja on vaikea keksiä uusia aiheita. Tein juuri biisin noitaoikeudenkäynnistä ja sanoituksen, joka pohjautui surun neljään vaiheeseen, Moilanen kertoo.

Lesken tuska ja The Ghost I've become yhtyeissä musiikkia tekevä Lauri Moilanen kokee, että hevimusiikin pitää erottuakseen kuulostaa erilaiselta.

– Itsellä on ollut helppo lähteä hakemaan vaikutteita maamme menneisyyden oudoista asioista, kuten mytologiasta ja kansanuskosta. Kirjoitan biisejä 1700-luvun liittyvistä asioista Suomessa, sanoo Moilanen.

Puolankalaisuus ei näy Moilasen teksteissä, vaikka hän sai kimmokkeen alalle synnyinkunnassaan.

– Siellä oli aikoinaan paljon samanhenkistä porukkaa ja oli pakko tehdä yhteistyötä. Puolangalla oli pienet, mutta tiiviit piirit, Moilanen kertoo.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)