Asenteet muuttuvat yli tuhannen makkaran maassa – Saksan johtava lihanjalostaja valmistaa nyt currywurstia vain kasvisversiona

70-vuotias perinneherkku on inspiroinut jopa saksankielistä musiikkia.

Saksalainen pikaruokasuosikki rakentuu sianlihamakkarasta, tomaattikastikkeesta, curryjauheesta ja sipulista. Sen kanssa tarjoillaan usein ranskalaisia perunoita. Kuva: Hayoung Jeon / EPA

Saksan-tuntijat sen tietävät: currywurst on eräänlainen saksalaisten kansalliseväs, jota tarjoillaan niin jalkapallo-otteluissa, Oktoberfesteillä kuin häissäkin.

Pikaruokasuosikki täytti elokuussa 70 vuotta.

Uudella vuosikymmenellä nostalginen makkaraherkku aloittaa ikään kuin uudelta aukeamalta. Saksan tunnetuimpiin lihanjalostajiin kuuluva Rügenwalder Mühle poisti suositun currywurst-annoksen valikoimistaan syyskuun alussa ja panostaa nyt kasvisvaihtoehtoihin.

Omistaja Godo Röben perustelee päätöstä makkaratehtailijalle epätavalliseen tyyliin. Hänen mukaansa lihateollisuus on epäonnistunut eläinten hyvinvoinnin ja ilmaston suojelemisen suhteen.

– On aika vähentää lihansyöntiä 50 prosentilla, Röben painottaa Saksan uutistoimisto dpa:lle sanomalehti Süddeutsche Zeitungin mukaan. (siirryt toiseen palveluun)

Kasvisbuumi iskee myös makkaramaahan

Kiinnostus lihankorvikkeita kohtaan kasvaa maailmanlaajuisesti. Esimerkiksi Yhdysvalloissa suuren suosion saavuttanut lihattomia pihvejä valmistava Beyond Meat listautui toukokuussa pörssiin.

Perinteinen saksalainen ruokakulttuuri nojaa vahvasti makkaroihin, leikkeisiin ja potkiin. Joidenkin arvioiden mukaan erilaisia makkarasortteja on Saksassa jopa 1 500.

Bochumin joulumarkkinoilla myytiin 'Currywurstia ranskalaisten kera' vuonna 2018. Kuva: Eibner / AOP

Tämä kesä on kuitenkin näyttänyt, että kasvis- ja vegaanisille vaihtoehdoille on tilaa saksalaisissa ruokapöydissä. Lihaa korvaavien tuotteiden buumista kirjoitti muun muassa sanomalehti Süddeutsche Zeitung (siirryt toiseen palveluun) elokuussa.

Purematta saksalaiset eivät kasvismakkaroita niele. Jo muutama vuosi (siirryt toiseen palveluun) sitten metakka syntyi siitä, voiko kasvismakkaraa ylipäätään kutsua makkaraksi. Myös kasvisvaihtoehtojen ravintoarvot ovat nousseet esille keskusteluissa.

Röben kertoo dpa:lle, että kun Rügenwalder Mühle viisi vuotta sitten ryhtyi laajentamaan repertuaariaan kasvisvaihtoehtoihin, vastarinta oli melkoinen. Kasvissyöjät nähtiin liha- ja makkarabisneksen ykkösvihollisina.

Makkaratehtailija Röbenin mukaan myös makkaratehtailijan on seurattava aikaansa: maapallon väkiluku jatkaa kasvuaan, eikä valtavia päästöjä aiheuttava lihan tehotuotanto sen vuoksi tule vähentymään ilman ponnisteluja. Huolensa aiheesta ovat ilmaisseet muun muassa Maailman terveysjärjestö WHO ja kansainvälinen ilmastopaneeli IPCC.

– Kun ymmärtää sen, on pakko miettiä uusia liiketoimintatapoja, Röben alleviivaa dpa:lle.

Kasvismarkkinoille pääsy ei ollut helppoa, mutta Rügenwalder Mühlen päätös kannatti. Nyt yli kolmannes lihanjalostajan liikevaihdosta tulee kasvistarjonnasta.

70-vuotias currywurst on innoittanut jopa lauluja

Currywurst on syvällä saksalaisessa pikaruokakulttuurissa. Sen faneiksi ovat vannoutuneet niin liittokansleri Angela Merkelin edeltäjä (siirryt toiseen palveluun) Gerhard Schröder kuin saksalaismuusikko Herbert Grönemeyer.

Saksan entinen liittokansleri Gerhard Schröder ja SPD-poliitikko Peter Struck nauttivat currywurstia vuonna 2007. Kuva: AOP

Viihdetähti meni jopa niin pitkälle, että teki pikaruokasuosikista kipaleen (siirryt toiseen palveluun). Siinä lauletaan, ettei ole olemassa mitään parempaa kuin currywurst. Myös 2010-luvun alun pop-renkutuksessa (siirryt toiseen palveluun) todetaan, että aidot berliiniläistytöt pitävät currywurstista juuri niin rasvaisena kuin se todellisuudessa on.

Currywurstiin tuntuu liittyvän omanlaistaan kotiseutuylpeyttä, minkä vuoksi annos aiheuttaa kiistaa kaupunkien välille.

Currywurst täyttää 70 vuotta. Kuva: Ullstein bild - Xamax / All Over Press

Vielä ei olla päästy yhteisymmärrykseen siitä, miten ja missä kuuluisa makkara-annos syntyi. Niin Berliini, Hampuri, Ruhrin alue kuin Saksin seutu ovat julistaneet olevansa alkuperäisen currywurstin kotiseutua. Näkemyksiä annoksen synnystä ruotii muun maussa tv-kanava Das Erste. (siirryt toiseen palveluun)

Tähän mennessä eniten ääniä on saanut teoria, jonka mukaan kokki Hertta Heuwer kehitteli annoksen puolivahingossa Saksan pääkaupungissa.

Huhupuheiden mukaan Heuwer olisi pitkästyneenä sekoitellut tomattipyreetä, paprikaa ja mausteita keskenään ja kaatanut seoksen makkaroiden päälle.

Vielä 70 vuoden jälkeen näyttää siltä, että currywurst on lähtemätön osa saksalaista pikaruokakulttuuria. Sen vuoksi yksittäisen lihanjalostajan päätös poistaa perinteinen makkara-annos valikoimistaan on iso uutinen Saksassa.

Currywurstin ystävien ei kuitenkaan tarvitse olla huolissaan. 1 500 makkarasortin maa taipuu kyllä jatkossakin perinteiseksi currywurstiksi.

Lisää aiheesta: