1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Vehmaa

Vehmaan kuntapäättäjät matkustivat Helsinkiin – kriisikuntamenettelyyn joutunut kunta haluaa oikaista taloutensa

Valtiovarainministeriö kertoi toukokuussa, että yhteensä neljä kuntaa joutuu valtion kriisikuntamenettelyyn.

Vehmaa
Ari Koskinen, Vehmaan kunnanjohtaja
Arkistokuva Vehmaan kunnanjohtaja Ari Koskisesta.Yrjö Hjelt / Yle

Kriisikuntamenettelyyn joutuneen Vehmaan kuntapäättäjät ovat matkustaneet tänään Helsinkiin selvittämään kunnan taloudellista tilannetta.

Valtiuovarainministeriössä riippumaton arviointityöryhmä tulee arvioimaan onko kunnan käynnistämä säästöohjelma riittävä kunnan talouden oikaisuun. Vehmaan valtuusto hyväksyi tuoreimman talousohjelman kesäkuussa.

– Talousohjelma on meidän, kuntapäättäjien ja viranhaltijoiden käsitys siitä, miten me yritämme tämän taloustilanteen oikaista tämän ja ensi vuoden aikana, Vehmaan kunnanjohtaja Ari koskinen sanoo.

Vehmaa aikoo myös hakea harkinnanvarasia valtionapua. Valtiovarainministeriö julkisti aikaisemmin keväällä, että se myöntää tänä vuonna enintään 10 miljoonaa euroa harkinnanvaraista valtionosuuden korotusta kunnille, jotka ovat lisätyn taloudellisen tuen tarpeessa. Päätös tulee vielä tämän vuoden aikana.

– Kriisikuntamenettelyyn joutuminen oli perustelumme, miksi haimme korotettua valtionosuutta. Uskomme, että me sitä tukea tulemme saamaan, koska jos kriisikuntamenettelyyn joutuminen ei ole taloudellinen peruste, niin mikä sitten? Koskinen pohtii.

Kunnanjohtaja Ari Koskinen on toiveikas arviointimenetelystä.

– Me olemme nyt tehneet tässä vaiheessa voitavamme ja nyt katsomme miten arviointityöryhmä meidän säästöohjelmaan suhtautuu. Katsovatko he, että toimenpiteet ovat riittäviä.

Vehmaan talous oli viime vuonna lähes puolitoista miljoonaa euroa alijäämäinen. Pääosa kuluista, noin 850 000 euroa liittyi perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon kustannuksiin.

– Terveydenhuollon kuluihin pystyy kunta peruskuntatasolla jonkun verran vaikuttamaan, mutta sitten tullaan näihin erikoissairaanhoidon kustannuksiin. Se, mikä on siellä yksittäisen ja pienen kunnan vaikutusmahdollisuus on varsin rajallinen. Ihmisiä ei voi jättää kuitenkaan missään nimessä hoitamatta. Erikoissairaanhoidon ja sosiaali- ja terveydenhuollonkustannukset ovat myös ihan valtakunnallinen kysymys.

Lue lisää:

Vehmaa kiristää vyötä säästöohjelmalla – kunta toivoo saavansa myös valtionapua

Neljä kuntaa joutuu valtion kriisikuntamenettelyyn – yhä useampi kunta on vaarassa joutua talousselvitykseen

Lue seuraavaksi