Kesä oli kuiva, vaikka rankkasateet aiheuttivat vahinkoja – Lapissa kirjattiin ennätysmyöhäinen hellepäivä

Ylen meteorologin mukaan elohopea saattaa paikoitellen nousta vielä hellelukemiin tänään.

sää
Maisema Hangosta meren rannalta.
Ismo Pekkarinen / AOP

Kesällä oli hellepäiviä tavanomaista enemmän suuressa osassa maata, kertoo Ilmatieteen laitos.

Maan länsiosassa kesä-elokuu oli pääosin noin asteen tavanomaista lämpimämpi. Itärajalla ja Ylä-Lapissa oli asteen verran keskiarvoja viileämpää.

Toukokuu mukaan laskettuna eniten hellepäiviä oli Hattulassa. Sillä hellepäiviä oli 26. Kilpisjärvellä hellelukemia ei mitattu kertaakaan koko kesänä.

Elokuun keskilämpötila oli tilastojen mukaan lähellä pitkän ajan keskiarvoa. Maan länsiosassa oli hieman keskiarvoa lämpimämpää ja idässä hieman keskimääräistä viileämpää.

Hellepäivät-grafiikka.
Tänä vuonna hellepäiviä oli 36 kappaletta toukokuun ja syyskuun 1. päivän välillä. Se on yksi hellepäivä tavanomaista vähemmän.Anne Borgström / Yle

Lapissa mitattiin tilaston myöhäisimmät hellelukemat

Elokuun lopussa sää lämpeni huomattavasti. Rovaniemellä mitattiin vielä 29. elokuuta 25,3 astetta, mikä oli Ilmatieteen laitoksen digitoidun havaintoaineiston perusteella Lapin myöhäisin hellepäivä.

Suuressa osassa maata elokuu oli tavanomaista kuivempi. Sademäärät jäivät yleisesti alle puoleen tavanomaisesta. Osissa Keski-Suomea, Savoa ja Pohjois-Karjalaa oli kuivempi kesä vuonna 1955.

Kuivuudesta huolimatta elokuussa rankkasateet aiheuttivat aineellisia vahinkoja esimerkiksi Porissa 8. elokuuta ja 23. elokuuta Helsingissä.

Syyskuussa on tavallisesti yksi hellepäivä. Eilen kuun ensimmäisenä päivänä lämpötila nousi heti hellelukemiin. Ennusteen mukaan myös tänään helleraja rikkoutuu, kertoo Ylen meteorologi Anne Borgström.

Borgströmin mukaan syyskuun ensimmäinen viikko on epävakainen. Lämpötilat laskevat lähelle syyskuun tavanomaisia lämpötiloja.

Sääennuste maanantai-iltapäivälle, illalle, sekä tiistaille.
Sääennuste maanantai-iltapäivälle, illalle, sekä tiistaille. Anne Borgström / Yle