Kuopion yliopistollisen sairaalan yt-neuvotteluissa uusi käänne – saattaa vähentää 250 työntekijää

Henkilöstövähennyksillä tavoitellaan 12 miljoonan euron lisäsäästöjä.

Kuopio
Kuopion yliopistollisen sairaalan käytävä.
KYSin yt-neuvotteluissa ryhdytään etsimään säästöjä myös irtisanomisilla.Jukka Eskanen / Yle

Kuopion yliopistollinen sairaala on päättänyt ryhtyä etsimään miljoonasäästöjä myös työntekijöiden irtisanomisilla.

Sairaalassa on käyty yt-neuvotteluja vuoden alusta lähtien. Tänään maanantaina neuvotteluissa keskusteltiin pitkävaikutteisista rakenteellisista ja toiminnallisista muutoksista. Muutoksista aiheutuisi 250 henkilön vähennystarve, mikä vastaisi 12 miljoonan euron säästöjä.

Vähentämissuunnitelmat koskevat koko KYSiä sekä Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin hallintokeskusta. Päätökset vähennyksistä on tarkoitus tehdä vuoden loppuun mennessä.

– Potilasturvallisuutta ja henkilöstön jaksamista emme vaaranna, vaan haemme tarkoituksenmukaista työnjakoa, jossa huomioidaan maakunnan ja KYSin erityisvastuualueen näkökulma, sairaanhoitopiirin johtaja Risto Miettunen sanoo tiedotteessa.

KYSissä on jo sovittu tänä vuonna runsaan viiden miljoonan euron säästöistä henkilökuluissa. Lisäksi on säästetty miljoonia muun muassa palveluiden ja tarvikkeiden ostoista.

Talousvaikeuksien taustalla on sairaanhoitopiirin niukentunut rahoitus. Sairaanhoitopiirin jäsenkuntien rahoitusosuus kokonaismenoista on pudonnut 70 prosentista 65 prosenttiin. Se vastaa noin 20 miljoonaa euroa.

Ulkokuntamyynti on vähentynyt

Tilannetta on pystytty aiemmin kompensoimaan niin sanotulla ulkokuntamyynnillä eli palveluilla, joita myydään muille kuin sairaanhoitopiirin jäsenkunnille. Keskittämisasetuksen tulkinnat sairaaloiden työnjaosta ovat Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin mukaan johtaneet ulkokuntamyynnistä saatujen tulojen vähenemiseen KYSissä.

Sairaanhoitopiirin tulos oli viime vuonna noin 10 miljoonaa euroa alijäämäinen. Viime vuonna ja sitä ennen syntyneet alijäämät, noin 14 miljoonaa euroa, aiotaan periä omistajakunnilta ensi vuoden loppuun mennessä.

– Pohjois-Savon kuntien talous ei pysty kantamaan enempää. Kertaluontoisten sopeuttamistoimien sijasta pyrimme kestävään kehitykseen pysyvällä toiminnan muutoksella, Miettunen sanoo.

Kunnat ja sairaanhoitopiiri ovat käynnistäneet Yhessä-hankkeen, joka etsii keinoja sujuvoittaa ja kehittää perusterveydenhuollon ja erikoissairaanhoidon välistä toimintaa. Tavoitteena on pitää terveydenhuollon kokonaiskulut aisoissa Pohjois-Savossa.

Yhessä-hankkessa pyritään muun muassa kehittämään hoitopolkuja. Tavoitteena on muun muassa tuoda erikoissairaanhoidon vastaanottoja terveyskeskuksiin, kehittää lähetekäytäntöjä, parantaa lääkehoidon arviointia ja luoda yhteinen kotisairaalamalli.

Lisäksi Kuopion yliopistollisessa sairaalassa on tarkoitus kehittää sairaanhoitajien työkiertoa, leikkaustoiminnan ja erikoisalojen yhteistyötä sekä varastonhallintaa.

KYSissä työskentelee noin 4 500 ihmistä, joista noin 2 800 hoitotyössä.