1. yle.fi
  2. Uutiset

Oululainen yrittäjä löysi somekuvansa seksipalvelusivustolta, poliisi kohautti olkiaan – näin voi käydä kenelle tahansa

Identiteettivarkaudet ovat verkossa yleisiä, mutta poliisi on tilanteen edessä voimaton. Vastuu oman maineen puhdistamisesta jää usein uhrin harteille.

identiteettivarkaus
Teija Ruokamo
Tämä kuva varastettiin Teija Ruokamon Instagramista.Marko Väänänen / Yle

Oululainen yrittäjä ja kaupunginvaltuutettu Teija Ruokamo, 42, oli raivoissaan ja häntä itketti.

Ruokamo sai kuulla muutama viikko sitten, että hänen parin vuoden takainen Instagram-kuvansa oli löytynyt Kik-seuranhakupalvelusta, vaikka hän ei ollut koskaan käynytkään kyseisellä sivustolla.

Valeprofiilissa käytetty kuva oli käännetty peilikuvaksi ja Ruokamon kasvoja oli hieman kavennettu.

– Ajattelin heti, että tämän on poliisiasia.

Tapaus ei jäänyt hänen kohdallaan ainoaksi. Viikko edellisen tapauksen jälkeen hänen Facebookin profiilikuvansa löytyi seksipalveluita myyvältä Kypsää seuraa -nimiseltä sivustolta.

Ruokamon kuvalla olevan profiilin väitettiin kuuluvan 45-vuotiaalle Lenitalle Kajaanissa. Sivulla häntä odotti hätkähdyttävä näky.

– Siellä oli profiileja, joissa oli alastonkuvia ja tosi pornografisia kuvia. Sitten oli profiileja, joissa oli kasvokuvia ja siellähän se minun naama oli.

Useita uhreja

Ruokamo huomasi heti, ettei ollut Kypsää seuraa -sivuston ainoa uhri.

Hän löysi useiden hänelle tuttujen oululaisten yrittäjien ja johtavassa asemassa olevien naisten kuvia. Ruokamo arveli, että naiset eivät tienneet kuvista, joten hän laittoi heille asiasta viestiä.

Yksi sivustolta löytyneistä kuvista kuului Petra Silvennoiselle, 36.

Hänen ensireaktionsa oli epäusko ja hämmennys. Silvennoinen ei käsittänyt, miten hänen tavallinen lomakuvansa oli päätynyt seksipalvelusivustolle.

– Kuvassa istun Eiffel-tornin edessä. Minulla on korkeakauluksinen villapaita sekä pitkälahkeiset housut.

Petra Silvennoinen
Petra Silvennoinen ei ole käynyt seksipalvelusivustolla, josta tämä kuva löytyi. Asiasta kuuleminen aiheutti jo riittävästi mielipahaa. Petra Silvennoisen kotialbumi

Ihmetys vaihtui ahdistukseen, kun Silvennoinen pohti asian mahdollisia seurauksia ja mietti, missä kaikkialla hänen kuvaansa tai kuviaan oli mahdollisesti käytetty.

– Kyllä minulla itku tuli. Pelotti, oli turvaton ja ahdistunut olo.

Sekä Ruokamo että Silvennoinen lähettivät palveluntarjoajille kipakan viestin, jossa vaativat kuviensa poistamista. Sivustot ovat sittemmin kertoneet poistaneensa kuvat, mutta eivät ole antaneet selitystä kuvien käytölle.

Yle pyysi kyseisiä palveluntarjoajia kommentoimaan sivuillaan tapahtuneita kuvien väärinkäytöksiä. Kypsää seuraa -palvelun ylläpito ei vastannut kysymyksiin.

Kikseuraa-palvelun mukaan kaikki heidän sivustollaan olevat profiilit ovat yksityishenkilöiden tekemiä. Sivuston ylläpidosta kerrotaan, että valeprofiilien käyttö on erittäin yleistä ja he saavat niistä yhteydenottoja päivittäin. Ilmiantojen seurauksena varastettua kuvaa käyttävä nimimerkki estetään ja poistetaan näkyvistä.

Kuvien poistamisesta huolimatta Ruokamon ja Silvennoisen kuvat olivat ehtineet päätyä monien verkkokalvoille ja naiset halusivat saattaa sivuston vastuuseen teoistaan.

He ottivat yhteyttä poliisiin.

Poliisit voimattomia

Poliisi suhtautuu somekuvien varastamiseen vaihtelevasti.

Teija Ruokamolle todettiin heti ensimmäisen tapauksen tultua ilmi, ettei poliisilla ole resursseja ja mahdollisuuksia tehdä asialle oikeastaan mitään. Poliisin mukaan rikosilmoituksen jättämisestä ei olisi hyötyä.

Silvennoinen on täyttänyt rikosilmoituksen verkossa, mutta ei ole toistaiseksi saanut yhteydenottoa takaisin.

Poliisiavun saaminen on vaikeaa, kun asiaa yrittää viedä eteenpäin yksin, kerrotaan Oulun seudun rikosuhripäivystyksestä. Päivystyksestä sanotaan, että tapaukset otetaan poliisilaitoksella yleensä vakavammin, jos mukana on rikosuhripäivystyksen tukihenkilö.

Se, ettei jotakin tapausta lähdetä selvittämään, voi rikosuhripäivystyksen keskustoimiston kehitysjohtajan Jaana Koivukankaan mukaan johtua yksittäisestä poliisista tai kulloisistakin resursseista. Mikäli rikos on tapahtunut ulkomailla, on Suomen poliisilla rajalliset mahdollisuudet toimia.

Vanhempi konstaapeli ja nettipoliisi Lauri Nikula Oulun poliisilaitokselta ei ota kantaa kollegansa ratkaisuun, mutta kehottaisi itse tekemään käsillä olevien kaltaisissa tapauksissa rikosilmoituksen.

Tämä on hänen mukaansa tärkeää, vaikka rikosilmoitus ei johtaisikaan oikeuden toteutumiseen ja tuomioon, sillä poliisin täytyy tietää uusista rikollisen toiminnan muodoista.

– Meillä on somen myötä tullut paljon asioita, joihin pitäisi pystyä tiukemmin puuttumaan, hän toteaa.

Nikula näkee, että toisen henkilön kuvan käyttäminen on ainakin lähellä täyttää identiteettivarkauden tunnusmerkit.

Kuvavarkauksien sivuuttamisessa ei Nikulan mukaan ole kyse siitä, etteikö niitä olisi mahdollista selvittää. Identiteettivarkaudet ovat kuitenkin rikosten rintamassa mietoja sakkorangaistuksiin johtavia tekoja, minkä vuoksi ne eivät ole prioriteettilistan kärjessä.

Ottamatta kantaa jutussa esiintyviin tapauksiin hän pitää yritysvetoisten sivustojen kuvien väärinkäyttöä vielä rutkasti huolestuttavampana kuin yksittäisten henkilöiden tekemiä kuvavarkauksia.

Hämäräperäisten seksipalvelusivustojen tarkoitus voi myös hänen mukaansa olla toisenlainen kuin luulisi. Sivustot voivat esimerkiksi kerätä tietoa ihmisten kulutusmieltymyksistä, tai ansaintalogiikka voi perustua palveluiden myymisen sijaan mainosten klikkauksiin.

– Toiminta onkin monesti monimutkaista, eikä sivulla haeta niinkään sitä, miltä äkkiseltään näyttää.

Omatoiminen salapoliisityö tuotti tulosta

Teija Ruokamo ei tyytynyt poliisin vastaukseen, vaan päätti ottaa ohjat omiin käsiinsä ja tutkia kuvia varastaneen seksipalvelusivuston taustoja.

Kypsää seuraa -sivusto on kirjattu kuuluvaksi itävaltalaiselle yritykselle, mutta sen rekrytointi ja palvelu toimivat Suomessa. Yritys ei kuitenkaan maksa työeläkemaksuja tai veroja Suomeen.

– Nämä ovat varmaan asioita, joihin poliisi pystyy tarttumaan, Ruokamo tokaisee.

Ylen selvityksen mukaan Kypsää seuraa- ja Kik-sivustoista ei ole tehty viime vuosina yhtään ilmoitusta kuluttaja-asiamiehelle. Tämä voi johtua tosin siitä, että ilmoitukset kirjataan yleensä yrityksen nimellä, ja esimerkiksi Kik-sivustolla ei ole näkyvissä yritystietoja.

Teija Ruokamo
Myös tämä kuva varastettiin Teija Ruokamolta. Jatkossa hän aikoo lisätä kaikkiin somessa julkaistaviin kuviin vesileiman, jotta kuvien väärinkäyttäminen olisi vaikeampaa.Marko Väänänen / Yle

Ruokamo uskoo kaikkien sivustolla käytettyjen kuvien olevan varastettuja. Hän arvelee, että viesteihin voi vastata kuka tahansa. Sivusto kertookin käyttävänsä havainnekuvia, eli kuvissa olevat henkilöt eivät välttämättä ole aidosti profiilien takana. Tämä on kerrottu sivustolla pienellä präntillä.

Uusia tietoja ja todisteita saatuaan Ruokamo marssi poliisiasemalle, ja sai tällä kertaa erilaisen vastaanoton. Hän uskoo, että myös toisten naisten tekemillä rikosilmoituksilla oli vaikutusta asiaan.

– Nyt tämä otettiin hyvinkin vakavasti. Koin, että tulin kuulluksi. Toki en voi tietää, miten tämä tästä etenee.

Se, miksi sivustolle oli päätynyt paljon juuri oululaisten naisyrittäjien kuvia, on toistaiseksi mysteeri.

Väärät kuvitelmat kuvankäyttöoikeuksista yleisiä

Kuvavarkaudet ovat olleet Teija Ruokamolle ja Petra Silvennoiselle erityisen kiusallisia heidän yrittäjätaustansa vuoksi. Henkilökohtaisen maineen lisäksi myös yrityksen maine on vaarassa tahriintua.

Kumpikaan ei halunnut jättää mitään väärinkäsitysten varaan, vaan he päättivät poliisin kannustuksesta kertoa kuviensa väärinkäytöistä avoimesti sosiaalisen median kanavissa.

Ihmisten reaktiot ovat olleet pääosin myötätuntoisia, mutta myös syyllistäviä kommentteja on tullut.

Ruokamon ja Silvennoisen mukaan monet luulevat, että verkossa olevat kuvat olisivat vapaata riistaa ja niihin on oikeus kenellä tahansa.

– Miksi meidän aikuisten naisten kuvia saisi käyttää luvatta yhtään sen enempää kuin kenenkään muunkaan kuvia? Silvennoinen ihmettelee.

Ruokamo kertoo, että somessa asiaan on suhtauduttu jopa naurahdellen. Hän uskoo, että jos sama olisi tapahtunut miehelle, olisi hymy hyytynyt.

– Entä jos 50-vuotiaan Pentin Facebookista varastettua kuvaa käytettäisiin peräpukamamainoksessa. Naurattaisiko se?

Ruokamolle on myös vihjailtu, että hän olisi kuvineen itse syypää niiden väärinkäytöksiin. Hän pitää kummallisena ajatusta, ettei näyttävä nainen saisi pitää itsestään profiilikuvaa.

"He temppuilivat väärän naisen kanssa"

Nettipoliisi Lauri Nikulan mukaan varastetuissa kuvissa nähdään vetovoimaa ja hyötymisen mahdollisuus. Hän kuitenkin ymmärtää, että somekuvien tarkoitus on olla hyvännäköisiä ja puoleensavetäviä.

Kuvavarkaudet ehkäistäisiin Nikulan mukaan täysin vain sillä, ettei julkaise kuvia somessa. Radikaali linja ei kuitenkaan vastaa oikein tätä päivää.

Yksinkertaisin keino vaikeuttaa varkaiden pääsyä kuviin on pitää sometilit yksityisenä. Nikula kuitenkin huomauttaa, että sometilien yksityistäminen voi olla kömpelö neuvo yrittäjälle, jonka tarkoituksena on saada somen kautta asiakasvirtaa.

Teija Ruokamolle ja Petra Silvennoiselle profiilikuvien poistaminen ei ole vaihtoehto, sillä heidän mielestään yritystä on tärkeää edustaa omilla kasvoillaan. Sometilien sulkeminen toisi yrityksille myös huomattavaa taloudellista tappiota.

Ruokamo on valmistautunut jo henkisesti siihen, että hänen kuviaan löytyy jatkossakin vääristä paikoista. Hänellä ei kuitenkaan ole aikomusta päästää kuvavarkaita helpolla.

– En jätä tätä tähän. Aion vielä näyttää, että he temppuilivat väärän naisen kanssa.

Keskustele aiheesta kello 22.00 saakka!

Lue myös:

Instagram-tilin kaappaus toi kyyneleet silmiin: “Tuntui aivan siltä kuin kotona olisi käynyt varkaita”

Lue seuraavaksi